Örültünk a harmadik tételnek – csíkszeredai és kolozsvári diákok a román érettségiről (VIDEÓ)

Általában derűlátóan nyilatkoztak hétfőn a csíkszeredai és a kolozsvári érettségizők a román nyelv és irodalom érettségi írásbeli vizsgatételeiről. A reál és a humán szakos diákok is egyetértettek abban, hogy az első tételben feladott ismeretlen szöveg nehéz volt, ám a harmadik tétel, amelyben esszét kellett megfogalmazniuk, kifejezetten könnyűnek tűnt, mert a próbaérettségin is volt hasonló feladat. Segített szerintük az is, hogy tekintettel az online oktatásra, idén a minisztérium könnyített a feladatokon.

Nem találkoztunk elkeseredett, vagy éppen csalódott érettségizőkkel a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgát követően a csíkszeredai iskolák környékén. Két vizsgaközpontnál beszélgettünk diákokkal és mind a humán- , mind a reál szakosok elégedettek voltak a tételekkel.

A Márton Áron Gimnázium épületében kialakított vizsgaközpontnál elsőként egy fiatalembert kérdeztünk meg, aki az iskola filológia szakos tanulója. „Mint magyar diák, kicsit nehéznek tartottam az első tétel szövegét. Olyan szavak voltak benne, amelyeket életemben nem hallottam, nem láttam. Az volt a gond, hogy a kérdésekben éppen azok a a szavak jöttek elő, amelyeket a legtöbb magyar diák nem is értett” – foglalta össze. Az első tétel második feladata, amelynél fogalmazást kellett írni, szerinte nem volt olyan nehéz. Mint fogalmazott: a második tételre számítottak, a harmadik viszont meglepetés volt, hiszen a próbaérettségin is találkoztak ugyanezzel a feladattal, amely során szereplőjellemzést kellett írniuk.Érettségizők a Márton Áron Gimnáziumnál | Fotó: Farkas Endre

Ugyanezt fogalmazta meg a Nagy István Művészeti Szakközépiskola két érettségizője. „Megtippeltük, hogy mi lesz és igazunk lett. Örültünk a harmadik tételnek, de az első két tétel nehezebbnek tűnt” – mondták. A művészetis diákok azt is elárulták, hogy nem a román érettségitől féltek a legjobban, hanem a történelem az, ami igazán fejtörést okoz nekik. A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból kedden írják az érettségi dolgozatokat.

„Az első tétel nagyon nehéz volt szerintem. A szövegértés a magyaroknak biztosan nem volt egyszerű, de meg lehetett oldani azt is. A fogalmazást is ki lehetett köbözni, hogy miről kellett írni. A verselemzés nem volt olyan nehéz. A választott novella bemutatásának nagyon örültem, azt kaptuk a próbavizsgán is” – ezt már a Venczel József Szakközépiskolába járó diáklány mondta. Hozzátette: szerencsés, hogy pont azt a novellát ismételte át, amit a harmadik tételnél írhatott. Azt is hozzáfűzte, ő a román vizsgától félt leginkább, mert „a többi mégis magyarul van, könnyebben meg lehet érteni a tételeket”

Az első tétel nehéz szövegét emelte ki egy szintén Venczeles diákokból álló megszólított társaság. „Nem volt baj, a második tétel könnyű volt, a harmadiknál pedig lehetett választani, azzal volt szerencsénk” – összegeztek.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség közleménye szerint az érettségi vizsga első Hargita megyei napján 2105 regisztrált jelentkező közül 2035 tanuló jelent meg, 70-en nem vettek részt, ami 96,97 százalékos megjelenést jelent. Az idei végzősök 1819-en voltak, a többiek az előző években végzettek közül kerültek ki. Az érettségi vizsgák 22 Hargita megyei központban zajlanak. Csalási kísérlet miatt egyetlen jelöltet sem zártak ki az első napon.

A kolozsvári diákok sem panaszkodtak

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum diákjai azt mondták: „viszonylag könnyű tételeket” kaptak, amihez az is hozzájárult, hogy könnyítettek idén a feladatokon, mert az érettségizőknek online kellett felkészülniük a vizsgákra. Ádám Szabolcsnak, a XII. A osztály tanulója mindenki félt attól, hogy lírát kapnak, de szerencsére a novellára esett a választás, ami mindenkinek könnyebben ment. Szerinte az online felkészülés „okozott nehézségeket”, mivel otthon nehezebb volt odafigyelni, könnyen elterelődött a figyelme, így jól fogott, hogy idén nem voltak olyan nagyok az elvárások. „A lényeg, hogy meglegyen az átmenő jegy, a többi csak bónusz” – jelentette ki.

Egy másik végzős, Biluska Dávid Norbert azt mondta, közepesen sikerült a román írásbeli vizsgája, volt számára nehéz és könnyű része is. „Az első tétel nehéz volt, mert volt benne 5-6 szó, amit szerintem most hallott az osztály először, és talán a harmadik tétel is kicsit nehezebb volt. Emellett nagyon nehéz volt otthon felkészülni, emiatt örültem annak, hogy könnyített tételt kaptuk” – hangsúlyozta. Hozzátette, szerinte is látszik az idei végzősök teljesítményen az, hogy majdnem másfél évet online tanultak.

Darkó Kinga érettségiző szerint olyan tételt kaptak, amire nem számítottak, ennek ellenére nem volt nehéz, és szerinte fölöslegesen stresszelt rá, mivel „könnyen meg lehetett oldani, és érthetően volt megfogalmazva”. Úgy vélte, nehéz volt online felkészülni, főleg az elmúlt egy évben, és az is nehezített a helyzeten, hogy utolsó pillanatban szóltak, hogy lesz próbaérettségi. Emellett, mint fogalmazott, nehezen is szoktak vissza az iskolába a járványvédelmi szabályok miatt.

Komáromi Henriettenek „nagyon jól sikerült” az érettségi, mivel részben ugyanazt kapták, mint ami a próbaérettségin is volt, ezért be volt gyakorolva. „Mindenre egyformán tanultam szerencsére, mert nem tudtuk, hogy melyik tétel lesz, és emiatt ez az érettségi jobban is sikerült, mint a próbaérettségi. Szerintem sokkal könnyebb volt otthon felkészülni, mintha suliba jöttünk volna, mert otthon csend van, és nincs annyi zavaró tényező” – fogalmazott a diáklány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szász Andrea Brigitta úgy fogalmazott: nem számított a harmadik tételre, viszont mivel a próbaérettségin is ez volt, és jól ment ott is, így itt sem volt probléma. „Nehéz volt otthon felkészülni, mert az iskolába nem jöhettünk be, csak a végén, és így mindent magamtól kellett megtanulnom. Szerintem jól sikerült ennek ellenére a vizsga, úgy éreztem, hogy tudtam, és szerencsére az első tételes szöveg sem volt nehéz, szerintem jól ment az is” – nyilatkozta a diáklány.   

Kapcsolódók

Kimaradt?