Ezeket a tételeket kapták az érettségizők román nyelv és irodalomból

Fotó: AgerpresKiszivárogtak hétfő délelőtt a román nyelv és irodalom írásbeli vizsga tételei. Akárcsak az előző években a humán, illetve reál szakos diákok részben eltérő feladatokat kaptak. A vizsga délben ér véget, a javítási útmutatót délután teszik közzé az oktatási minisztérium honlapján.

A reál szakos diákoknak az első tétel megoldásához előbb el kellett olvasniuk egy számukra eddig ismeretlen (a tantervben nem szereplő) szövegrészletet Şerban Cioculescunak az I. L. Caragialéról írt életrajzi könyvéből. A szövegrészlet alapján több kérdésre kellett válaszolniuk, majd írniuk kellett egy legkevesebb 150 szavas fogalmazást arról, hogy szerintük hogyan befolyásolják az élet nehézségei a család iránti kötelezettségek teljesítését.

A második tételben egy Ion Vinea-vers elemése volt a feladat. A harmadik tételben azt kérték a diákoktól, hogy írjanak esszét egy korábban elolvasott, szabadon választott novella sajátosságairól. A humán szakos diákok vizsgáján csak a harmadik tétel tért el a reál szakosokétól: egy szabadon választott novella egyik szereplőjének tulajdonságairól kellett esszét írniuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint ismert, kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból vizsgáznak a diákok, szerdán a választható tantárgyból, csütörtökön, július elsején pedig anyanyelvből és irodalomból.

Az érettségi 802 vizsgaközpontban zajlik. Az írásbelikre 133.663 diák iratkozott fel, ebből 114.137-en idén végeztek, 19.526-an pedig a korábbi években. Az első vizsgaeredményeket július 5-én délig teszik közzé, az óvásokat aznap fogadják 12 és 18 óra között. Az óvásokat elektronikus úton is be lehet nyújtani. Végleges eredmények július 9-én várhatók.

A diákok belépése a termekbe a hatályos járványvédelmi intézkedések betartása mellett 8.30-ig engedélyezett, a vizsgák 9-kor kezdődnek. A védőmaszk viselése kötelező a vizsgaközpontokban, és kézfertőtlenítőszert kell biztosítani minden egyes teremben.

Kapcsolódók

Kimaradt?