Óriáspuliszka, főzőverseny és autókiállítás is volt Torján

A hétvégén zajlottak a kézdiszéki Torján a falunapok. A Septemberfest nevű rendezvény több érdekes látnivalót kínált.

A falunapokon a már hagyományosnak mondható módon köszöntötték az újszülötteket, ezen kívül a nagykorúsítási ünnepséget is megtartották. A szombati nap két fő attrakcióját a feltűrt, székely óriás túróspuliszka elkészítése, valamint a nemzetközi főzőverseny képezte. Az előbbi során a helybéli férfiak vállalták fel az üstökben a puliszka kavarását, amit egy hatvan méternél is hosszabb asztal mögött álló mintegy nyolcvan nő lapított el, szórt rá túrót, majd göngyölítette fel. Ez a puliszka csak egy „kisebb” szelete a 14 évvel ezelőtt, 2008-ban a World Records Academy által is hivatalosan rögzített világrekorder puliszkának: akkor Torja fő utcáján közel 151 méteresre nyúlt az ételkülönlegesség.

Készül az óriáspuliszka | A szerző felvétele

A másik gasztronómiai látványosság a nemzetközi főzőverseny volt, erre romániai és magyarországi csapatok neveztek be, étkeiket Daragus Attila polgármester, Komlósi Mihály, a Vitézi Rend Kulturális kapitánya és Bene László mesterszakács értékelte, arra törekedve, hogy mindenki részesüljön valamilyen díjban.

Az ajtó gyakorlatilag egy hangszórófelület | A szerző felvétele

Vasárnap a Mária kápolnában a környékbeli papság részvételével búcsús szentmisét tartottak, a sportpályán pedig kétszáznál is több autót lehetett megtekinteni, a járművek az ország minden pontjáról érkeztek Torjára. Az autók az Auto Crono CV klubnak köszönhetően kerültek a községbe, Zölde Adorján autóversenyző szervezésében. A főszervező a Maszolnak kifejtette: céljuk az, hogy jövőben is megszervezzék a tunning és retro autók parádéját, amire idén is sikerült elhívni egy igazi különlegességet, Románia legprofibb audiotechnikával felszerelt gépkocsiját.

Felirat a motorháztetőn | A szerző felvétele

A retro-vonalat több, az 1970-es években készült Dacia, 100-as Skoda, Trabant, ARO, Opel Manta, Mercedes és Lada képviselte. A Mercedes 190-est tulajdonosa születésnapjára kapta, az ajándékozás tényét a motorháztető belső felére ráfóliázott szöveg bizonyította. A motoron egy nyomtatott felirat is volt: 1 200 000 km, vagyis ennyit futott eddig a szép példány. A modernebb autókat erőteljesen képviselte a BMW, a Volkswagen, de voltak kiállítva Porschék, Ford Mustang stb.

A Septemberfest természetesen koncertekben sem szűkölködött, fellépett többek között a Bojtorján együttes, illetve humoros produkciót adott elő a Pittyes 2es és Gyufa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?