Oktatási miniszter: csak két hét múlva derülnek ki a tanévkezdés járványügyi hatásai

A most regisztrált új koronavírusos esetszámok nincsenek összefüggésben a tanévkezdéssel – jelentette ki pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Cîmpeanu kifejtette, a jelenléti oktatással történő tanévkezdés járványügyi hatásait csak két hét múlva tudják felmérni, a mostani esetszámokért nem a tanévkezdés, hanem „más tevékenységek” okolhatók.

Azt is elmondta, hogy jövő héttől szerdánként, 18 óra körül teszik közzé a tanügyet érintő új esetszámokra vonatkozó adatokat, és csakis a minisztérium által összesített adatok tekinthetők hivatalosnak.

„Az iskolakezdés utáni első napokon nem lehet szó az iskolai közösség okozta megfertőződésekről. Nincs semmi összefüggés. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy az új vírustörzs egyértelműen sokkal fertőzőbb, és sajnos a gyerekeket és a fiatalokat is jobban érinti, mint az előző variánsok” – mondta az oktatási tárca vezetője.

Cîmpeanu nehezményezte, hogy sokan nem ismerik az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletét az új tanévre vonatkozóan. Nyomatékosította: a rendeletet mindenkinek be kell tartania.

(Címlapkép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

Kimaradt?