Több helyszínen kénytelen fogadni a diákokat az aradi Csiky Gergely Főgimnázium

Elhúzódnak az általános felújítási munkálatok az aradi magyar iskolaközpontban, ezért a Csiky Gergely Főgimnázium alsó tagozatos diákjai különböző helyszíneken kezdték meg hétfőn az új tanévet.

Ha a munkálatokra szerződtetett vállalkozó az elmúlt másfél évben úgy dolgozott volna, mint az utóbbi egy hónapban, valószínűleg nem kellett volna más helyszínen kezdenie az iskolát sok Csiky-s diáknak – mondta érdeklődésünkre Spier Tünde iskolaigazgató az aradi minorita templomban tartott egyik megnyitón, amelyik időrendi sorrendben az utolsó volt. A „felfordulás” miatt ugyanis az iskolában a középiskolásoknak és az általános iskolásoknak külön megnyitót tartottak, és az előkészítő osztályosok, illetve az 1–3. osztályos tanulókat is más-más helyszínen és időpontban köszöntötték.A főépületben építőtelepre emlékeztetnek a körülmények | A szerző felvételei

Az igazgató hangsúlyozta: a 98 éves épület – az egykori aradi katolikus gimnázium – általános felújítási munkálatainak megszervezése és nyomon követése az iskolafenntartó, vagyis az önkormányzat tiszte, a főgimnázium és diákjai csak elszenvedői a folyamatnak és a késlekedésnek. A vezetőség azt tartotta szem előtt, hogy a munkálatok miatt csökkent befogadóképesség ne hátráltassa a tanítást oly módon, hogy délután is kelljen iskolába járniuk egyeseknek. „Mivel a közel hatszáz diák negyven százalék, ötödik osztálytól felfelé nagyon sokan vidékről ingáznak, ez elképzelhetetlen lenne. Az volt a legfontosabb, hogy a legkisebb kerüljenek a legbiztonságosabb körülmények közé, ezrét őket költöztettük el ideiglenesen” – magyarázta Spier Tünde.

Az előkészítő osztályosok a magyar kormány támogatásával épített és idén nyáron átadott bölcsődében kaptak helyet, míg a 1–3. osztályosokat a minorita rendház fogadta be, a negyedikesek maradtak az iskolában, de a dísztermet használják egyelőre osztályteremként. Spier Tünde kiemelte a Blénessy Róbert belvárosi plébános és házfőnök, illetve a minorita rend gyors és önzetlen segítőkészségét, hiszen a belvárosi rendház öt termét ajánlották fel a magyar oktatás céljára. A szeptember 27-én – a magyar állam és az Iskola Alapítvány támogatásával – újrainduló napközis foglalkozás során az étkezést is a rendház ebédlőjében oldják majd meg.Az előkészítő osztályosok az új iskolatáskákkal

A becsengetés napján az iskola bentlakásának szomszédságában emelt bölcsődeépület egyelőre csak a „nulladikosoktól” volt hangos, no meg őket a küszöbön jelképesen és szó szerint is átsegítő negyedikesek műsorától (a bölcsődei csoportba járókat szerdától fogadják).

A 25 előkészítő osztályos kisdiák megkapta a Rákóczi Szövetség és a megyei RMDSZ-szervezet által adományozott iskolatáskákat, benne tanfelszerelésekkel, és néhány napon belül a Rákóczi Szövetség 10 ezer forintos egyszeri tanévkezdési ösztöndíját is eljuttatatják személyesen minden magyar előkészítő osztályos szüleinek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arad megyében egy tucat oktatási intézményben (önálló vagy tagozatos iskolában) zajlik magyar nyelven tanítás, ezekben valamivel több mint 2000 diák tanul anyanyelvén. A megyeszékhelyen a Csiky Gergely Főgimnáziumon kívül az Aurel Vlaicu Általános Iskolában (1–8. osztály) és a Mosóczy-telepi Aron Cotruș Általános Iskolában (0–4. osztály) működik magyar tagozat.

Kapcsolódók

Kimaradt?