Nyeregbe székelyek: kezdődik a Székely Vágta

A háromszéki Óriáspince-tetőn pénteken kezdődik és vasárnapig tart a 13. Székely Vágta amely a lovas futamok mellett számos érdekes kiegészítő eseményt is kínál, így lesz lovasbirkózás, agárfuttatás, lovasíjászat, hadi bemutató és Góbé Olimpia is.

Idén a Nemzeti Vágta hivatalos előfutamának számító Székely Vágtára 10 település nevezete be lovát és lovasát, míg a székelyföldi, házi versenynek számító Góbé Futamra 17 település nevezett be lóval és lovassal.

A június 21-23-a közti Székely Vágtán nem csak a lovak szerelmesei számára lesznek programok, hiszen a szervezők koncertekkel és előadásokkal is csalogatják az érdeklődőket a maksai Óriáspince-tetőre.

Fotó: Székely Vágta/archív felvétel

Péntek este 9 órától a Nemzeti Lovas Színház - Honfoglalás rockoperájának nyilvános főpróbáját lehet megtekinteni. A szombat délelőtt 11 órától lesz a hivatalos megnyitó, amelyet követően szervezik a Góbé Olimpiát, amelyen Kézdivásárhely, Maksa, Papolc, Sepsiszentgyörgy, Szováta és Zágon négy fős csapatai versenyeznek különböző ügyességi és erőnléti próbákban. Ezt követi a Tekergők Kisegyüttes - Égen-földön gyerekkoncertje, a lovas díjugrató bemutató majd a Tiltott Illés zenekar koncertje Illés és Fonográf dalokkal. Szombaton délután 6 órától kezdődnek a vágta előfutamai.

Fotó: Pintér Tibor/archív felvétel

Szombat este pedig a Honfoglalás rockoperát tekinthetik meg. Pintér Tibor rendezésében a magyarság történelme elevenedik meg a vándorlástól a vérszerződésig. Az előadásban kiváló énekes lovas színészek gondoskodnak a lenyűgöző látványról. Látványos kaszkadőr jelenetek és lovasíjászat színesíti a Honfoglalás produkciót, ami garantáltan felejthetetlen színházi élményt nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Vasárnap délben huszárügyességi versennyel kezdődik a nap, amikor fellép a Kincskeresők Néptáncegyüttes, az Arany Griff Rend által tartott középkori hadi bemutatót követően újra a Kincskeresők Néptáncegyüttesé a színpad, majd agárfuttatást tekinthetnek meg a Székely Vágtára érkezők.

Fotó: Góbé Olimpia

A Góbé Futam középdöntője vasárnap délután 4-től veszi kezdetét, majd a Huszár Vágta után a Kishuszár Vágta döntője kerül sorra 5 órától. A Góbé Futam és a Székely Vágta döntői vasárnap 6 órától kezdődnek. A három napos lovas eseményt a Pomázi Zoltán vezetésével fellépő Új Bojtorján koncert zárja.

A Székely Vágta színes programkínálatában szerepelnek az állandó programok, amelyek gyermekfoglalkozások, kézműves vásár, állatsimogató, Incitato kiállítás, lovagoltatás a Vadon Lovas Klub Közreműködésével, a Székelyföldi Szablyavívó Iskola bemutatója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?