Nyaralás Törökországban csak személyivel?  – Egy család vakációját majdnem tönkretette a szállodai fogadtatás

Nem minden törökországi szállodatulajdonos vette tudomásul az új törvényt, melynek értelmében elég a román személyi igazolvány, és nem kell útlevél a belépéshez Törökországba. Bár az országba be lehet lépni a személyi igazolvánnyal, a szállodába nem biztos, hogy sikerül.

Törökország a legnépszerűbb EU-n kívüli nyaralási célpont a romániaiak körében – derül ki a Visa Inc. 2024 elején készült közép- és kelet-európai jelentéséből. Ezek után nyilván lelkes fogadtatásra talált a Török Köztársaság Hivatalos Közlönyében 2024. május 21-én megjelent elnöki rendelet, amely szerint a román állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak be az országba.

Illusztráció | Fotó forrása: Unsplash

E  rendelet szerint a román állampolgárok 180 naponként 90 napot tartózkodhatnak Törökországban. Azonban nem minden törökországi szállodatulajdonos vette tudomásul az új törvényt. A törökországi idegenforgalomban uralkodó adminisztratív káosz nem kis kellemetlenséget okozott egy romániai családnak, számol be az adevarul.ro.

A szállodában az útlevelet kérték

„Most érkeztünk Törökországba, az Adalya Ocean Deluxe szállodába. Odaadtuk a személyi igazolványunkat, a hölgy pedig közölte velünk, hogy nem tudnak minket személyi igazolványok alapján becsekkolni, csak útlevelek alapján” – meséli Lavinia egy törökországi nyaralásokkal foglalkozó Facebook-csoportban. Hiába érvelt a család, hogy erre törvény van, és hogy a repülőtéren csak a személyi igazolványukkal beengedték őket, közömbösen közölték velük: „nem tudják beolvasni a személyi igazolványokat az adatbázisba”. Lavinia a Forum Turcia csoportban megkérdezte, hogy mások is tapasztaltak-e hasonló problémákat.

Illusztráció | Fotó forrása: Pexels

Az internetes fórumon ellentmondásos válaszokat kapott: egyesek szerint lehetséges csak személyi igazolvánnyal boldogulni, mások az útlevél használatát javasolják. „Ha megnézed az interneten a hozzászólásokat, megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a vámnál és/vagy a szállodában kell az útlevél, mások szerint nincs rá szükség. Én a magam részéről a törvény alapján arra hajlok, hogy nem kell felnőtteknek útlevél a vámnál, nemhogy a bejelentkezésnél. Úgy gondolom, hogy a török vámosok és a szállodai személyzet is ismeri a törvényt” – írta Ana, egy hozzászóló. Többen aggódva kérdezték: végül kell vagy sem útlevél a törökországi nyaraláshoz?

Hogyan ne kockáztassuk, hogy tönkremenjen a törökországi nyaralásunk

Loredana, a Bună Turcia utazási iroda képviselője segített tisztázni a helyzetet: „igyekezzetek legalább egy másolatot tartani magatoknál az útleveletekről, a szálloda biztosan elfogadja, ők ismerik az új szabályokat, és alkalmazniuk kell azokat. Kellemes pihenést!” Azoknak, akiknek egyáltalán nincs útlevelük, azt javasolja, küldjenek a szállodának még előzetesen e-mailben másolatot a személyi igazolványukról, „így megspórolhatják a magyarázkodást, amikor megérkeznek”.

Illusztráció: Antalyai szálloda | Fotó forrása: Pexels

Lavinia családjának végül sikerült bejelentkeznie, de nem a személyi igazolványukkal. „Szerencsére nálunk volt az útlevelünk” – írta a román turista. Az idegenvezetője arról tájékoztatta, hogy „előre tudatni kell az ügynökséggel, ha csak a személyi igazolványukkal szeretnének regisztrálni a szálláshelyükön. Egyes szállodák még mindig nem tudják, hogy útlevél nélkül is lehet utazni”.

A Külügyminisztérium tájékoztatása: ezt ne felejtsék el megtenni!

A Külügyminisztérium is tett közzé pontosítást a román állampolgároknak a Török Köztársaság területére való belépésével kapcsolatban, írja még az adevarul.ro. Eszerint a következő román úti okmányok valamelyikével kell rendelkezniük: személyazonossági igazolvány, diplomata útlevél, elektronikus diplomata útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű elektronikus útlevél vagy ideiglenes útlevél.

A személyi igazolvánnyal belépőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy annak érvényesnek kell lennie. A külügyminisztérium arra figyelmezteti a turistákat, hogy minden alkalommal, amikor román állampolgár személyi igazolvánnyal lép be Törökországba, a török határőrségtől kap egy nyomtatványt, amelyen a beutazás dátuma, a személy neve, vezetékneve, állampolgársága és neme szerepel, valamint a beutazás dátumát nyomják rá. A nyomtatványt fontos megtartani, mivel rendőri rutinellenőrzéskor, valamint Törökország elhagyásakor be kell mutatni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?