Minden, amit tudni kell az útlevéligénylésről

Kezdődik a nyaralásszezon, és bár sok országba a romániai állampolgároknak elég a személyi igazolványukat felmutatni belépéskor, nem kevesen olyan úti célt választottak, ahová csak érvényes útlevéllel lehet beutazni. Összeállítottunk egy kisokost, amely lépésről lépésre végigvezet az útlevél igénylésének folyamatán. Megtudhatod, milyen dokumentumokra lesz szükséged, mennyibe kerül, mennyi idő alatt készül el az útlevél, és hogyan foglalhatsz online időpontot.

Egyre népszerűbbek a távoli, egzotikus úti célok, viszont az országba való belépéshez útlevélre van szükség. Szerencsére nem bonyolult feladat a beszerzése, ráadásul már online is lehet időpontot  foglalni, így elkerülheted a sorban állást.

Illusztráció | Fotó: Pengő Zoltán

Milyen dokumentumra van szükség?

Ahhoz, hogy a 14. életévüket be nem töltött gyermekeknek igényelni tudják az útlevelet, szükség lesz a gyermek eredeti anyakönyvi kivonatára, a szülők vagy az egyik szülő, esetleg a törvényes képviselő eredeti személyi igazolványára, az útlevéldíj befizetését igazoló dokumentumra, a gyermek korábbi útlevelére, ha van ilyen, továbbá az útlevél kiállítására vonatkozó kérelemre is.

A 14 éven felülieknek a kérelemhez szükség van a személyi igazolványra, amelyhez csatolni kell az anyakönyvi kivonatot és az útlevéldíj befizetését igazoló dokumentumot, valamint a korábbi útlevelet, ha van ilyen.

Mennyibe kerül?

Az ár függ az útlevél típusától, valamint a kérvényező életkorától is. Az elektronikus útlevél 258 lejbe kerül, a 12 év alatti gyermekeknek pedig 234 lejbe. Az ideiglenes útlevél esetében 96 lejt kell fizetni a kiskorúaknak és felnőtteknek is.

A díjat ki lehet fizetni a CEC Bank pénztáraiban, a CEC Bank Selfpay fizetési pontjain, valamint online a Ghiseul.ro platformon keresztül.

Mi a különbség a két útlevéltípus között?

Az elektronikus útlevél (pașaport simplu electronic) tíz évig érvényes a 18 év felettiek esetében, a 12-18 év közöttieknek 5 évig, a 12 éven aluliaknak pedig 3 évig. Az elektronikus útlevél kiállításának határideje öt nap azon állampolgárok számára, akik Románia területén nyújtják be a dokumentumokat.

A valamelyik EU-tagállamban letelepedett személyeknek a konzulátusokon kell benyújtaniuk az igénylést, és 45 napon belül kapják meg az útlevelet. A nem EU-s országból kérvényezők esetében 65 nap a határidő.

Az ideiglenes útlevél (pașaportul simplu temporar) csak 12 hónapig érvényes, és 15 munkanapon belül állítják ki. A 12 év alatti gyermekek esetében nem muszáj a kiskorú is jelen legyen, elég, ha a szülő vagy a törvényes képviselő két igazolványképet csatol a kérelemhez.

Online időpontfoglalás

Lehetőséged van elkerülni a sorban állást, ugyanis egyszerűen lehet online időpontot foglalni. 2023 március 20-tól ezt kizárólag a belügyminisztérium platformján lehet megtenni ERRE a linkre kattintva. Fontos, hogy az időpontokat szigorúan betartják, így akár 2 perc késés miatt is elveszíthetjük a lefoglalt időpontunkat. Az útleveleket az ország bármely útlevélosztályán kiállítják, külföldön pedig a konzuli képviseleteken.

Hová lehet utazni személyi igazolvánnyal?

A román állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba és az Európai Gazdasági Térség további három országába, Izlandra, Norvégiűba és Liechtensteinbe, továbbá Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Georgiába (Grúzia), Svájcba, Észak-Macedóniába, a Moldovai Köztársaságba, Montenegróba, San Marinóba és Szerbiába.

Ezeken kívül, mint írtuk, szintén útlevél nélkül mehetünk Törökországba is. Recep Tayyip Erdogan török elnök május 20-án aláírta a rendeletet, amely szerint a turisztikai célból Törökországba utazó román állampolgárok személyi igazolvánnyal is beléphetnek az országba. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?