Nemzeti összetartozás napja Csíksomlyón

Az első világháborút lezáró, 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződésre, a diktátum következményeire emlékeztek vasárnap délután, a csíksomlyói Fodor Ház melletti Székely Hadosztály emlékműnél.

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete által szervezett esemény a hagyományos őrségállással kezdődött. Székely ruhába öltözött fiatalok álltak őrséget a magyar és székely történelmi zászlókkal, mécsesekkel, fáklyákkal körülölelt emlékműnél.

A szerző felvétele

A megszokott módon emlékeztek Csíksomlyón a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára vasárnap délután. Az eseményt a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar alkalomhoz illő összeállítása vezette fel. Ezt követően a Csíkszéki Mátyás Huszárezred tagjai ünnepélyesen felvonták a magyar nemzeti lobogót. A zászlófelvonást a magyar himnusz elhangzása követte, majd Gergely István, a Fodor Ház vezetője köszöntötte a megemlékezőket.

A szerző felvétele

Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja a 103 évvel ezelőtti békeszerződés következményeire hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a Magyar Országgyűlés június negyedikét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a diktátum elfogadásának 90. évfordulóján.

A szerző felvétele

A rendezvényt Vaszi Levente, kosteleki hagyományőrző énekes produkciója színesítette, majd Göthér Gergely, csíksomlyói plébános és Solymosi Alpár, unitárius lelkész mondott áldást. A megemlékezés a székely himnusz eléneklésével, és koszorúzással záródott.

A 103 évvel ezelőtt, az I. világháború lezárásának részeként létrejött, és 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés három és fél millió magyar állampolgárt csatolt más országokhoz és ezzel szorított a határon túlra. 13 évvel ezelőtt, a szerződés aláírásának 90. évfordulóján a Magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította és ezzel kijelentette, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre Fotó: Farkas Endre

Kapcsolódók

Kimaradt?