banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Nem taníthatnak személyesen a beoltatlan, tesztelést elutasító pedagógusok

Azok az oltatlan pedagógusok, akik megtagadják a rendszeres, azaz 72 óránkénti koronavírus-tesztelést, 6 ezrelék fölötti fertőzöttségi ráta esetén nem taníthatnak fizikai jelenléttel, nekik „pihenniük kell majd egy kicsit” – közölte pénteki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu rámutatott, amennyiben egy településen a lakosságarányos fertőzési ráta meghaladja a 6 ezreléket, azoknak a pedagógusoknak, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, és nem estek át a COVID-19-en, háromnaponta tesztet kell végezniük. Ha megtagadják a rendszeres tesztelést, nem taníthatnak fizikai jelenléttel – szögezte le. Arra a kérdésre, hogy ilyen esetekben meneszthetik-e őket állásukból, a tárcavezető azt mondta, nem menesztik őket, de „pihenniük kell kicsit”, amíg 6 ezrelék alá csökken a lakosságarányos esetszám.

A miniszter nyilatkozata értelmében az oltatlan tanárok a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál igényelhetik a tesztelést, ez esetben ingyen, ha azonban magán egészségügyi intézményt választanak, maguknak kell állniuk a költségeket. Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter ennek kapcsán megjegyezte, még kérdéses, hogy ingyenes lesz-e a tesztelés azon tanárok számára, akiknek bár lett volna lehetőségük beoltatni magukat, ezt nem tették meg. Elmondása szerint erről később születik végleges döntés.Fotó: Kulcsár Mária

A tanévnyitók legtöbb másfél órásak lehetnek

Megtarthatók idén a tanévnyitó ünnepségek, de legtöbb egy-másfél órásak lehetnek, és valamennyi résztvevőnek védőmaszkot kell viselnie – nyilatkozta pénteken Sorin Cîmpeanu.

Az oktatási miniszter rámutatott, tekintve hogy szeptember 13-án kezdődik a tanév, szabadtéren meg lehet tartani a tanévnyitó ünnepségeket, de ezek időtartama nem haladhatja meg az egy-másfél órát, és valamennyi résztvevőnek kötelező módon védőmaszkot kell viselnie.

Bár az új tanévben az iskolaudvaron nem lesz kötelező a maszkviselés, a tanévnyitó kivételt képez ez alól, mert rendszerint nagy tömeg alakul ki, nagyszámú gyerekkel és szülővel – magyarázta az intézkedést a tárcavezető.Sorin Cîmpeanu | Fotó: Agerpres

Népszerűsítik az oltást a szülők körében

A koronavírus elleni oltás fontosságáról és szükségességéről szóló interaktív találkozókat kell szervezniük az iskoláknak a szülők és a megyei közegészségügyi igazgatóságok képviselőinek részvételével - jelentette be pénteken az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu rámutatott, a minisztérium kezdeményezett egy kampányt, amelynek keretében interaktív találkozókat szerveznek az oltás fontosságáról. Mint mondta, valamennyi tanintézetnek ki kell jelölnie hétfőig egy személyt, aki az események lebonyolításáért felel. A tervek szerint már tanévkezdés előtt el kell kezdeni ezeket a találkozókat, amelyeken a szülők a megyei közegészségügyi igazgatóság képviselőitől tájékozódhatnak, kérdezhetnek a koronavírus elleni oltásról.

A miniszter kiemelte, a 12 és 15 év közötti tanulók közül mindössze 30 ezren kapták meg az oltást június óta, amikor elkezdődött ennek a korosztálynak az immunizálása.

Az iskolai oltás megszervezésének lehetőségeit is vizsgálják, erről még folynak az egyeztetések az országos oltáskampányt koordináló bizottsággal. Sorin Cîmpeanu azt is elmondta, az oltatlan gyerekek szüleinek ki kell majd tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen meg kell jelölniük, hogy hozzájárulásukat adják-e vagy sem gyermekük beoltásához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?