Tanügyminiszter: a vizsgaanyagot a valósághoz kell igazítani

Az országos vizsgák anyagát a valósághoz kell igazítani – fogalmazott hétfőn Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter, utalva a koronavírus-járvány miatt megváltozott feltételekre, az online tanításra.

A tárcavezető hozzátette: ahhoz, hogy a valós helyzetet felmérjék, egy sor tesztet fognak íratni, hogy ezek eredményét vegyék figyelembe, amikor kijelölik az országos vizsgák anyagát és kidolgozzák a vizsgák tételsorát. Megjegyezte: a diákoknak „időben ismerniük kell”, hogy milyen anyagból vizsgáznak.

„Semmi esetre sem lehet egy elveszett generációnk. Ez elfogadhatatlan. Ugyanakkor annak sincs értelme, hogy ne vegyük tudomásul, hogy ez a járvány nemcsak Romániában, hanem más európai államokban is, és nem csak az oktatási rendszerben okozott nagy veszteségeket. Elveszett generáció semmilyen formában nem lehet. Az oktatási minisztérium vállalja az iskolai helyzet lezárásának felelősségét, és vállalja az országos vizsgák megszervezését" – szögezte le Cîmpeanu.

A taügyminiszter ismét kitért arra, hogy a második félévben tananyagpótló órákat akarnak bevezetni. Szerinte ezeken el lehet mélyíteni a korábban leadott anyagot. Hozzátette: a plusz órákat tartó pedagógusok plusz pénzt kapnak.

Az anyagot „elmélyítő” órákra azoknak a diákoknak is szüksége lehet, akik a teljes anyagot felvették az online oktatás ideje alatt – vélekedett. Ezek az órák a diákok fizikai jelenlétét feltételezik az iskolában, és a a sárga és piros övezethez tartozó megyékben ezt úgy oldják meg, hogy csak az osztályok egyik része megy iskolába.Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter

A miniszter azt javasolja, hogy 16 héten keresztül, heti öt óra anyagpótló és/vagy tudáselmélyítő órát tartsanak. Az elképzelés szerint nem kell minden tanulónak az összes órán részt vennie – a vonatkozó döntést a tanár hozza meg miután konzultált a szülőkkel.

Sorin Cîmpeanu arról is beszélt, hogy nyolcvanezer tanügyi alkalmazott jelentkezett a koronavírus elleni oltásra, s hatezer pedagógus már meg is kapta az oltás első dózisát. A tárcavezető szerint február 8-áig „módszeresen előnyben részesítik” a tanárokat, anélkül, hogy felrúgnák a korábban összeállított programot.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?