„Meredek” összefüggéselméletek – az ismert kolozsvári üzletember cége bezáratná a rágalmazó tévécsatornát

A Realitatea Plus tévécsatorna műsorszórási engedélyének visszavonását kérte az Országos Audiovizuális Tanácstól (CNA) a Prima TV-t működtető Clever Media Network. A kolozsvári üzletember, Adrian Tomșa tulajdonában lévő társaság a cégeket és a politikai pártokat is felszólította arra, hogy ne támogassák reklámjaikkal a csatornát.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

A botrány azt követően robbant ki, hogy a csatornán Anca Alexandrescu egyik múlt heti műsorában, egy kolozsvári online újságban megjelent riport alapján bármilyen bizonyíték felmutatása nélkül különböző összefüggéselméleteket taglaltak a Romániai Telekom vállalat tulajdonosváltása kapcsán. A céget Tomșa egyik vállalata, a Quantum Projects Group készül átvenni, de a csatorna adásában a nagyváradi Teszári Zoltán neve is felmerült, míg pénzügyi háttérként Orbán Viktor magyar kormánytámogatásától kezdve egészen oroszországi finanszírozásig több felvetés is elhangzott.

Időközben a Teszári tulajdonában lévő Digi médiaszolgáltató is közleményben határolódott el az összefüggéselméletektől, hétfőn pedig immár Tomșa személyesen is megszólalt, a Profit.ro-nak adott interjúban cáfolta a spekulációkat. Leszögezte: nem Teszári nevében készül megvásárolni a Telekomot, a beruházásra fordított pénzt pedig saját vállalkozásaiból teremtette elő. Meglátása szerint az egész negatív kampány azt a célt szolgálja, hogy az üzletkötés meghiúsuljon.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja, Borsos Andrea a Maszol megkeresésére azt, mondta, még nem lehet pontosan tudni, hogy mikor fogják az üggyel kapcsolatos panaszokat megvitatni. Több beadvány is érkezett hozzájuk, az érintett műsorokról pedig először ellenőrzési jelentés készül, ami időbe telik. A Realitatea Plus elég sokat foglalkozott a témával, a legutóbbi panasz pedig hétfőn érkezett a CNA-hoz, a vitatott tartalmat a CNA tagjainak is meg kell nézniük.

„Pár éve, még a járvány előtt sokan kérték különböző tévéadók, például a România TV vagy az Antena 3 bezárását, de az valóban újdonság, hogy egy olyan médiacég, amelyiknek szintén van műsorszórói engedélye kéri egy másik tv bezárását” – mondta. Borsos ugyanakkor emlékeztett arra is, hogy médiatársaság már korábban is panaszolt be másik csatornát. Legutóbb – mint arról lapunkban is beszámoltunk – Iulia Marin esete kapcsán merült fel a műsorszórási engedély visszavonása. „De az nem releváns, hogy ki mit kér. Törvényileg nagyon jól le van szabályozva, hogy milyen esetben lehet visszavonni az engedélyt. Tartalom miatt nem tudom, hogy vontak volna-e vissza licencet” – mutatott rá Borsos.

A Realitatea Plus „elődje” a Realitatea négy éve ugyan elveszítette a műsorszórási engedélyét, de azt akkor a felhalmozott adóhátraléka miatt vonták meg a vállalattól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?