Megható történet: 30 év után találkozott újra az elszakított testvérpár

Különleges és megható történetről számolt be a román rendőrség Facebook-oldalán: a Gorj megyei nyomozóhatóságoknak köszönhetően 30 év után találkozott újra egy testvérpár: Robert és Eduard.

Az Angliában élő Robert H. e-mailben kért segítséget a testvére megtalálásához a Gorj Megyei Rendőr-felügyelőségtől. A férfi az üzenetben elmesélte, hogy szüleik 1992-1993-ban elváltak, az akkor 2-3 éves Eduard E. H.-t pedig valószínűleg egy rendőrörsön hagyták. Mivel egy kiskorú eltűnéséről volt szó, a rendőrség nyomozásban kezdett, a vezeték-, illetve keresztnév, valamint a személyi szám ismerete miatt egyszerűnek tűnt a keresés, azonban Eduard címe ismeretlen volt a hatóságok számára is.

A nyomozók további kérdésére a testvérét kereső Robert H. elmondta, miután szülei elváltak, ő az apjával maradt Fehér megyében, testvére pedig az édesanyjával Târgu Jiu-ra (Zsilvásárhely) került. Azóta, tehát 30 éve nem hallott a testvéréről, mintha a föld nyelte volna el.  Robert H. hozzátette: beszélt az édesanyja nővérével, aki szerint öccsét a nagyanyjuk a Târgu Jiu-i rendőrségen hagyta.

Fotók forrása: a román rendőrség Facebook-oldala

A hatóságok megkeresték az Arad megyében élő nagynénit, aki szerint a családban nem beszéltek soha Eduardról, neki is csupán halvány emléke van a fiúról, annyit tud, hogy a fiút valószínűleg elhagyták. A rendőrség kérdéseire a kissé izgatott nagymama is csak annyit mondott, hogy amikor lánya a válás után visszatért Târgu Jiu-ba, nem volt vele gyermek.

„A kétéves gyermek 1992-ben elment az anyjával Târgu Jiu-ra, azóta nem tudok róla semmit. Többször is meg akartam látogatni, de a volt feleségem azt mondta, a fiú nem akar látni engem” – magyarázta a hatóságok megkeresésére az apa. Elmondása szerint a kisfiúnak barna haja és barna szeme volt, a halántékán, karján és a lábán sebhelyekkel, mivel korábban nekiesett a fűtőtestnek.

A nyomozás nem vezetett eredményre, ezért újra kihallgatták a 74 éves nagymamát. A hosszú beszélgetés során az idős asszony végül elárulta: mivel nem volt lehetőségük felnevelni a fiút, lányával közösen úgy döntöttek, hogy 1992-ben a Târgu Jiu-i rendőrörsön hagyják a gyermeket. „A rendőröknek azt mondtuk, hogy a kisfiút a vasútállomáson találtuk, ezért nem tudjuk a nevét és az életkorát. Azóta nem tudom, mi történt Eduarddal” – vallotta be a nagymama.   

30 év után: a két testvér édesapjukkal | Fotók: a román rendőrség Facebook-oldala

A román rendőrség Facebook-oldala szerint a nagymama vallomását követően az 1992-1993-ban állami gondozásba került gyerekek aktái között kutattak. Mintha „tűt kerestek volna a szénakazalban", olyan küldetésnek tűnt a 2-3 éves, barna hajú és barna szemű, arcán, karján és lábán égési sérülésekkel rendelkező kisfiú felkutatása, akit a Târgu-Jiu-i rendőrségen hagytak.

A nyomozásban egy augusztusi napon történt fordulat: az egyik intézmény vezetője értesítette a hatóságokat, hogy a vizsgált időszakban két hároméves kisfiút is a Târgu Jiu-i vasútállomáson hagytak, mindkettejük új nevet kapott és örökbeadták őket. Az adatok ellenőrzésekor az egyik gyermek aktájában találtak egy jelentést, melyet a gyermeket átvevő rendőr írt, a talált kisfiúnak a Victor nevet adta. Az akták vizsgálata során kiderült, hogy az egyik gyerek Temesváron, a másik Târgu Jiu-n él. Miután a nyomozásból kizárták a temesvári „szálat”, a hatóság emberei találkoztak a Târgu Jiu-i Ionellel, akinek a halántékán, a bal karján és lábán még 30 év után is láthatók a sebhelyek.

A hatóságok értesítették az Angliában élő Robertet testvére sikeres megtalálásáról. A testvérpár augusztus 16-án találkozott újra egymással és édesapjukkal.

„Örülünk Robertnek és Eduardnak, és büszkék vagyunk a Gorj megyei bűnügyi szolgálat munkatársainak munkájára” – írja Facebook-oldalán a román rendőrség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?