Elkel a helyi rendőr Székelykeresztúron, ezért újraszervezik az egységet

Ha minden a tervek szerint alakul, Székelykeresztúron augusztus elsejétől megkezdi működését a helyi rendőrség. A kisvárosban az állami rendőrség komoly létszámhiánnyal küszködik, ezért a főként rendfenntartásban szerepet vállaló helyi rendőrség újraindítása több mint szükséges.

A helyi rendőrség létrehozásával régi terve válik valóra a székelykeresztúri városvezetésnek, mert bár papíron a rendfenntartó intézmény korábban is létezett, valójában Székelykeresztúrnak volt is, meg nem is helyi rendőrsége.

Székelykeresztúr madártávlatból | Fotó: keresztur.ro

„2019-ben az utolsó és egyetlen helyi rendőrünk nyugdíjba ment, azóta talán nem kapott kellő prioritást az ügy, esetleg a korábbi városvezetés nem látta elég fontosnak, hogy legyen helyi rendőrségünk, a költségvetésben sem különítettek el erre pénzt” – közölte a Maszollal Koncz Hunor-János polgármester. A településvezető elmondta, kicsit másképp látja és szeretné működtetni a helyi rendőrséget, mint ahogy az korábban volt, amikor a kisváros egyetlen helyi rendőrét amolyan kifutófiúként használták

Koncz szerint igencsak szükség lenne a helyi rendőrökre, egyrészt sok gond adódik az illegális szemétlerakásokból (volt, hogy rendőrségi ügy lett belőle), és a parkolás is sok fejtőrést okoz. „Az állami rendőrséggel folytatott egyeztetések során elmondták, hogy ők ezzel nem tudnak foglalkozni, komoly létszámhiánnyal küszködnek, a szükségeshez képest tíz személlyel vannak kevesebben” – közölte a keresztúri polgármester, megjegyezve, hogy az elképzelés szerint az állami rendőrségre hárulna továbbra is a bűnüldözés, míg a helyi rendőrökre főképp a rendfenntartás.

Székelyudvarhely segít

A székelykeresztúri önkormányzat és a székelyudvarhelyi helyi rendőrség között jó a kapcsolat, az udvarhelyiek eddig is segítettek a terv megvalósításában, a vizsgáztató bizottságban is benne lesznek, továbbá a betanításban, és részben a későbbi képzésben is felajánlották segítségüket.

Fotó: Székeklyudvarhelyi Helyi Rendőrség

Az állásokat már meghirdették, ezekre június 28-ig lehet jelentkezni. „Egyelőre három személyben gondolkodunk, a jövőben majd elválik, hogy érdemes-e, szükséges-e akár növelni is a létszámot, az előírások szerint Székelykeresztúrnak 11 helyi rendőre lehet” – mondta a Maszolnak Koncz Hunor-János polgármester.

A vizsgákkal kapcsolatosan a polgármesteri hivatal humán erőforrás osztályán lehet érdeklődni vagy a 0741–216355-ös telefonszámon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?