Meghatároznák, hogy mekkora hibahatárral kell rögzíteni a sebességmérő kamerák adatait (SZAVAZZ!)

Egy törvénymódosító javaslat szerint a rendőrség sebességmérő berendezési által rögzített adatokat egy előre és jól megahatározott hibahatárral kell kezelniük a hatóságoknak. Ez azt jelenti a tervezet szerint, hogy az óránkénti 100 kilométeres sebességhatár alatt 10 km/h-val, százas tempó felett pedig 10 százalékkal kell csökkenteni a büntető jegyzőkönyvbe vett sebesség értékét. A kezdeményezők szerint erre azért van szükség, hogy egységesítsék a bírósági joggyakorlatot, ugyanis eddig eltérő értelmezés szerint ítélték meg a bírók az elkövetett cselekményeket, értelemszerűen az azonos vétség miatt kiszabott bírságok között is nagy különbségek jelentkeztek.

A kezdeményezés szerzői azt állítják, hogy a rendőrségi mérőberendezésekkel történő sebességmérésre vonatkozó jogszabályok nem biztosítják az egyértelműséget és pontosságot a törvény alkalmazása során.

„Ez egyrészt a bíróságok példátlan mértékű megterheléséhez vezetett a gyorshajtás miatt megbírságolt járművezetők fellebbezéseinek elbírálása, másrészt pedig a bírói gyakorlat megváltozásához. A bírói gyakorlat abban az értelemben eltérő, hogy egyes bíróságok elismerték a sebességmérők hibahatárainak meglétét, míg mások nem, ami egyértelműen a fent említett járművezetők hátrányos megkülönböztetéséhez vezetett” – mutatnak rá a módosítás szerzői. A módosító javaslatról a parlamentnek kell döntenie, és azután léphet életbe, ha az államfő kihirdeti.

A módosítás tehát törvényben rögzíti a két hibahatárt, hogy ne hagyjon teret sem az eltérő értelmezésnek, sem pedig a változó bíróság gyakorlatnak.

Illusztráció forrása: rendőrség

A tervezet szerint a szabálysértés metrológiailag hitelesített műszaki eszközökkel történő észlelése esetén az eljáró hatóság az alábbi hibahatárokat kell alkalmazza a szabálysértő javára:

  •  100 km/h-ig 10 km/h;
  •  100 km/h felett a mért sebesség 10%-a.

A kezdeményezők szerint a módosítás figyelembe veszi a más európai országokban törvényileg szabályozott hibahatárokat. A Profit.ro összesítése részletesen is tartalmazza ezeket. 

Franciaországban például az újgenerációs fix traffipaxokra vonatkozóan a hibahatár 100 km/h alatti sebesség esetén plusz vagy mínusz 3 km/h, 100 km/h-val megegyező vagy annál nagyobb sebesség esetén pedig a sebesség plusz vagy mínusz 3%-a. A régebbi rögzített sebességmérő kamerák és a bűnüldöző szervek által alkalmanként használt fedélzeti sebességmérő kamerák esetében a hibahatár 5 km/h, illetve 5% 100 km/h felett. A mozgó járművek fedélzetén elhelyezett sebességmérő kamerák esetében az elismert hibahatárok a berendezés generációjától függően 7 km/h és 7% vagy 10 km/h és 10%.

Bulgáriában, Németországban, Hollandiában, Csehországban, Magyarországon, Lichtensteinben, Luxemburgban, Norvégiában, Szlovákiában, Finnországban és Svédországban a megengedett tűréshatárok a következők:

  •  100 km/h-ig 3 km/h minden típusú sebességmérő kamera esetében.
  •  100 km/h felett 3% minden típusú sebességmérő kamera esetében.

Belgiumban, Olaszországban, Monacóban és San Marinóban a 100 km/h sebességig 5 km/óra, 100 km/h felett pedig 5% a sebességmérő kamerák minden típusa esetében.

Szlovéniában 100 km/h sebességig minden típusú sebességmérő kamera esetében 5 km/h, 100 km/h felett pedig 7 km/h sebességkülönbözet érvényes minden típusú sebességmérő kamera esetében.

Spanyolországban 100 km/h sebességig 7 km/óra a sebességhatár minden típusú sebességmérő kamera esetében, 100 km/h feletti sebességnél pedig 7% minden típusú sebességmérő kamera esetében.

Ausztriában a mobil radarok esetében 7 km/h vagy 7%, a helyhez kötött lézerradarok esetében 3%, a fix radarok esetében 5% a hibahatár.

A módosítás révén Romániában rögzíteni kívánt sebességmérési hibahatárok érvényesek Horvátországban is.

Szavazó

Te betartod a sebességhatárokat?

Szavazás eredménye
Szavazás eredménye
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?