Betiltaná a mobil traffipaxokat egy képviselő

Betiltaná a rendőrautóból történő sebességmérést egy szociáldemokrata parlamenti képviselő, aki szombaton a Facebook-oldalán patkányokhoz hasonlította a mobil traffipaxokat használó közlekedési rendőröket.

Cătălin Rădulescu közölte, hogy ortodox húsvét után nyújtaná be törvénytervezetét, amely szerint a sebességellenőrzéseket ezentúl – „a civilizált országokhoz hasonlóan” – csak fix radarokkal lehet majd végezni a romániai közutakon, és ezekre a traffipaxokra jelzőtáblák figyelmeztetik az autósokat.

„Elegem van a kukkoló rendőrökből, akik a baleset-megelőzés helyett elbújnak, mint a patkányok, hogy a rejtekhelyükről támadva megbírságolhassák az autósokat. Bérüket a mi pénzünkből fizeti az állam. Ehhez képeste hetente értesülünk arról, hogy csúszópénz elfogadásáért, hivatali visszaélésért indult eljárás közlekedési rendőrök ellen” – írta a közösségi oldalra a politikus, aki kollektíven korruptaknak, megvesztegethetőknek tartja a rendőröket.

A képviselőnek egyébként nincs igaza. Korábban már írtunk arról a baleset-megelozes.eu portált idézve, hogy a rejtett sebességellenőrzés Európa számos országában elfogadott gyakorlat. Az Egyesült Királyságban esetenként közúti jelzőtábla mögé helyezik a sebességmérő készüléket, míg Németországban szemetes kukához hasonló tárgyakban rejtik el a traffipaxokat.

Erre hivatkozott egyébként nemrégiben az ország legnépszerűbb rendőre, Marian Godina is, amikor vitába szállt Facebook-oldalán az autóból történő radarozás bírálóival. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?