banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Megbírságoltak egy Suceava megyei orvost, aki arra jogosulatlanokat juttatott oltáshoz

5000 lejre bírságolnak meg egy Suceava megyei orvost, mert kiderült, hogy a Rădăuți-i kórházban működő, általa koordinált oltási központban 563 olyan személyt oltottak be, akik csak az oltáskampány harmadik szakaszában lettek volna erre jogosultak, közölte az Egészségügyi Minisztérium a News.ro szerint.

A Suceava megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) munkatársai megállapították, hogy az oltási központba érkező személyeket nem ellenőrizték le a személyi számuk alapján sem a Rovaccinare applikációban, sem az oltásra előjegyzett személyek listáján.

A minisztérium közleménye szerint a napi előjegyzéseket az oltási központot koordináló orvos Whatsappon küldte át a kórház orvosigazgatójának, aki továbbította azt a központot felügyelő személyzetnek. Az oltásra érkezőket kinyomtatott előjegyzéseik vagy sms-üzeneteik alapján, a családorvosaik által előjegyzett személyeket pedig egyszerűen bemondás alapján fogadták.

Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy az előjegyzett személyek adatlapján bizonyos mezők üresen maradtak, például nem voltak feltüntetve az őket előjegyző személy adatai, illetve az sem, hogy milyen lakossági csoportba tartoznak.

A Rădăuți-i kórházban létrehozott oltási központ eredetileg az egészségügyi személyzetet szolgálta volna ki, majd meghosszabbították az oltási kampány második szakaszában immunizálásra jogosult személyek fogadására. A helyiségeket azonban nem készítették elő megfelelően arra, hogy nagyobb létszámban fogadhasson oltásra jelentkezőket.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy ellenőrizni fogják az oltási központokat, miután kiderült, hogy január 15. és 23. között 1353 olyan személyt is beoltottak Romániában, aki erre csak a kampány harmadik szakaszában lett volna jogosult.

FRISSÍTÉS: A megbírságolt orvos szerint félreértésről van szó

A megbírságolt orvos, Andrei Manta az Antena 3-nak tagadta a vádakat. Mint mondta, a vizsgálat alatt azért találtak 563 előjegyzés nélkül oltásra érkező személyt, mert azokat, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudtak eljönni abban az időpontban, amikorra eredetileg előjegyezték őket, más napokon fogadták, ezért nem szerepeltek a rendszerben. Az orvos hozzátette, hogy a nap végén a megmaradt oltóanyaggal soron kívül is beltottak embereket, és erre a DSP is adott informális utasítást, hogy az oltóanyag ne vesszen kárba. Miután megbírságolták, ezt már nem merte megtenni, így kidobta a nap végén megmaradt adagokat, tette hozzá Andrei Manta.

A digi24.ro szerint az el nem használt oltóanyagot más oltási központokban is beadják soron kívül érkező személyeknek, erre Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője is bíztatta az orvosokat, de azzal a feltétellel, hogy ezek a személyek a kampány második szakaszában oltásra jogosultak, azaz 65 év felettiek, krónikus betegek vagy kulcságazatokban dolgozók legyenek.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?