Mátyás szülőházának felújítása: a Művészeti Egyetem csak kifogásokat keresett és félretájékoztat

Amint a Maszolon elsőként megírtuk, azért nem újul meg Mátyás király kolozsvári szülőháza, mert a tulajdonos Művészeti és Formatervezési Egyetem (UAD) visszavonta ezirányú kérését a fejlesztési minisztériumtól, noha Cseke Attila tárcavezető biztosította az egyetemi vezetőséget arról, hogy a minisztérium a teljes költséget biztosítja. Az ügyben megkerestük a művészeti egyetemet és a rektortól azt a választ kaptunk, hogy a szenátus nem döntött a kérdésben és nem tud arról, hogy a fejlesztési minisztérium felajánlott támogatását elutasították volna. Cseke Attila azonban újbóli megkeresésünkre tiszta vizet öntött a pohárba. Az új információk fényében a jelenlegi rektor vagy szándékosan félretájékoztat, vagy még ő sem tudja, mit tett az elődje.

Cseke Attila RMDSZ-es tárcavezető még 2021-ben egy kolozsvári sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a fejlesztési minisztérium biztosítja a Mátyás király szülőházának felújítási munkálataihoz szükséges pénzügyi erőforrásokat. A kincses város szívében Erdély egyik legismertebb középkori műemlék épülete a huszadik század dereka óta nem volt felújítva. A fejlesztési minisztérium a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemmel együtt szerette volna elvégezni a felújítást. A 2021-es bejelentést követően erre meg volt is hajlandóság, de „megerősített információink szerint utólag ez a hajlandóság valamilyen okból fogva megszűnt, és a művészeti egyetem visszalépett az ezirányú kéréstől”, jelentette ki a fejlesztési miniszter.

A szerző felvétele

Oláh Emese kolozsvári alpolgármestertől megtudtuk, valójában akkor torpant meg a finanszírozó és a tulajdonos közötti párbeszéd, amikor Cseke Attila miniszter azt kérte a művészeti egyetemtől, hogy legalább egy emlékszobát hozzanak létre az épületben Mátyás király tiszteletére.

Mit mond most a Mátyás király szülőházának tulajdonosa?

Az információ birtokában a Maszol hivatalos állásfoglalást kért a művészeti egyetemtől. Azt kérdeztük, a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem miért utasította el a több tízmillió lejes minisztériumi ajánlatot, és mi van ennek a döntésnek a hétterében?

Néhány nap elteltével az alig egy hónapja kinevezett új rektor, dr. Eugen Savinescu válaszában tudatta, Mátyás király szülőházának állami költségvetésből történő finanszírozása valóban szóba került az elmúlt években. Savinescu így fogalmaz: „A vita eljutott az egyetem szenátusáig, amely az akkori rektortól, dr. Radu-Marcel Moraru professzortól és az akkori igazgatótanácstól kért felvilágosítást a témában, mivel a sajtóban megjelent, de a Cseke miniszter úr által néhány kollégánkkal közvetlenül is közölt információk szerint a minisztériumnak az volt a szándéka, hogy az épületet részben vagy egészben kivonja a Művészeti Egyetem tulajdonából, és Mátyás szülőházának oktatási célú használatát megváltoztassa. Nyilvánvalóan szükség volt az ezzel kapcsolatos pontosításokra, mert az említett kilátások valószínűleg negatívan és súlyosan befolyásolták volna nemcsak egyetemünk oktatási tevékenységét, hanem – tekintettel a kolozsvári kulturális és tudományos közösségben elfoglalt kiemelkedő helyére – a helyi művészeti és oktatási élet dinamikáját is.”

Savinescu szerint azonban az egyetem akkori rektora, valamint az igazgatótanács „ezt követően semmiféle felvilágosítást nem terjesztett az egyetem szenátusa elé, és nem hívta fel az akadémiai közösség figyelmét a finanszírozás esetleges megtagadásának tervezetére”. A Művészeti Egyetem rektora ugyanakkor azt írta, „mindent megtesznek” azért, hogy az összes épületük jól karbantartott legyen.

Cseke Attila: ez csak egy kifogás

Amikor megkaptuk a rektor válaszát, ismét Cseke Attilához fordultunk, hogy tisztázzuk a fennálló ellentmondást. A fejlesztési minisztertől a Maszol megtudta, a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetem 2021. április 22-én küldött hivatalos kérést a Fejlesztési Minisztériumba, amelyben támogatást igényel Mátyás szülőházának felújítására, korszerűsítésére és berendezésére. Ebben az igénylésben azt kérték, hogy az Országos Befektetési Ügynökségen keresztül a fejlesztési tárca vegye fel a beruházást egy állami finanszírozású programba – magyarázta Cseke Attila.

Felelevenítette, ezekben a napokban éppen Kolozsváron tartózkodott és többedmagával találkozott is az egyetem vezetőségével, sőt Mátyás király szülőházában is látogatást tettek. A miniszter tudatta, hogy nagyon szívesen segítenek a felújításban, ugyanakkor megkérdezte az akkori rektort, Radu Marcel Morarut, hogy van-e valamiféle jele annak, hogy ebben a házban született Mátyás király, mire azt felelte, hogy nincsen. „Azt mondtam erre, hogy jó lenne, ha lenne, mert nem egy egyszerű középkori házról van szó, jó lenne ennek egy muzeális értéket is adni. Meg is egyeztünk, elindítottuk az ilyenkor szokásos procedúrát” – tudatta Cseke Attila.

Egy hónappal a támogatási igénylést követően, 2021. május 24-én érkezett egy újabb hivatalos levél a Kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemtől ugyanazon rektor aláírásával, pecséttel ellátva, amelyben visszavonták korábbi kérésüket, arra hivatkozva, hogy az egyetem szenátusa nem hagyta jóvá a beruházás beiktatását az állami programba – részletezte a Maszolnak Cseke Attila.

A tárcavezető elmondta, még ezután is egyeztetett az egyetemi vezetőséggel, amely azonban ugyanarra hivatkozva hajthatatlan volt. Az új rektor, dr. Eugen Savinescu a Maszolnak küldött válaszában megfogalmazott tulajdonjogi aggályaira Cseke Attila miniszter leszögezte: soha, egyetlen egyszer sem vetődött fel semmilyen beszélgetésen az, hogy Mátyás szülőházát elvennék vagy átvennék a Művészeti Egyetemtől, még a beruházás idejére sem. „Erre törvényes keret nincs, másfelől semmilyen más épületet, akár egyetemi épületet, templomot, bazilikát, iskolát, polgármesteri hivatalt vagy kórházat is újítottunk fel, a kezelési jogot sem vettük el a kedvezményezettől a beruházás idejére, és ez természetesen Mátyás király szülőháza esetében sem vetődött fel. Ez egy kifogás, amit most kitaláltak. Mi továbbra is nyitottak vagyunk, ha van új megkeresés, akkor nagyon szívesen tudunk segíteni. Továbbra is úgy gondoljuk, ez egy olyan épület, amely mindenkinek, de elsősorban Kolozsvár büszkeségére szolgál” – hangsúlyozta Cseke Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?