A fejlesztési minisztérium teszi rendbe a leégett görögkatolikus püspöki palotát Nagyváradon

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium finanszírozásával restaurálják a korábban tűz martalékává vált nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belsejét – jelentették be péntek délelőtt a palota egykoron díszes nagytermében. (A képekre kattintva galéria nyílik. A fotók a szerző felvételei.)

A homlokzatot már helyreállították

Az eseményen Cseke Attila fejlesztési miniszter és Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök is jelen volt. Az ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján, 1903 és 1905 között épített palota négy évvel ezelőtt, 2018 augusztusában égett le.

Cseke Attila szaktárcavezető elmondása szerint a közel 40 millió lejes támogatásról szóló rendeletet csütörtökön írta alá, így hamarosan elkezdődhet a közbeszerzési eljárás. „Remélhetőleg tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok. A nagyváradi görögkatolikus püspöki palota épülete nemcsak a város görögkatolikus közössége számára rendkívül fontos, hanem a város lakóinak is. Minden nagyváradi a szívügyének tekinti a palota épületének sorsát, amely a felújítást követően mondhatni visszakapja a lelkét, hiszen újra élettel telik majd meg” – mondta a miniszter.

Cseke Attila fejlesztési miniszter és Virgil Bercea püspök a helyszínen

Virgil Bercea püspök nyilatkozatában köszönetet mondott a miniszternek és a minisztérium munkatársainak, hiszen elmondása szerint a püspöki palota épületének nagyon fontos lelkületi szerepe is van, egyrészt a görögkatolikusoknak, másrészt pedig a város lakóinak is. „A nagyváradiak a szívükön viselik ennek a nagy múltú épületének a sorsát, amelynek megújulására végre sikerült megtalálni a lehetőséget. Hálásak vagyunk ezért a fejlesztési minisztérium munkatársainak” – tette hozzá az egyházi elöljáró.

A 2018-ban bekövetkezett tűzeset óta az épület homlokzatát hozták helyre, valamint új tetőszerkezetet is került a műemlék épületre, azonban a palotában belső helyreállítási munkálatokat még nem végeztek, annak ellenére, hogy a tűzvész után néhány nappal Virgiel Bercea püspök oldalán Ilie Bolojan akkori polgármester bejelentette: a helyi önkormányzat saját költségén három éven belül rendbe teszi a patinás épületet és a püspökséggel való megállapodása szerint a palota egyharmadáról az egyház rendelkezik majd, a kétharmadában pedig a város kulturális központot alakít ki. 

Az önkormányzat és a püspökség közötti megállapodás szerint az épületet a város 20 évre a kezelésébe vette, sőt adománygyűjtésbe is kezdett, hogy pénzt gyűjtsön a jelentős munkálatokra. Az idők során új tetőzet került a leégett főtéri palotára és a külső falakat is rendbe tették, aztán leállt a munka. Arról senki sem számolt be, mi lett a város és a püspökség közötti megállapodással, és azzokkal az adományokkal sem számolt el a városvezetőség, amit a felújításra begyűjtött a jóhiszemű támogatóktól. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?