Cseke Attila: több mint 1000 kilométer bicikliút épül Erdélyben

„Turisztikai bicikliúthálózatokat építünk az ország 14 megyéjében, köztük Maros, Temes, Arad, Hunyad és Beszterce-Naszód megyékben is” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter azt követően, hogy 4 finanszírozási szerződést írt alá bicikliutak építésére. Ezzel minden eddig határidős, a helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozott szerződést aláírt a szaktárca.

„Több mint 6000 beruházásra biztosítottunk eddig 6,4 milliárd euró finanszírozást. A rendelkezésre álló uniós alapot teljes mértékben a közösségeket gyarapító beruházások szolgálatába állítottuk. De nem állunk meg itt, további szerződéseket fogunk aláírni, amire állami költségvetésből szereztünk fedezetet azért, hogy ne maradjon egyetlen el nem költött euró sem”, nyilatkozta Cseke Attila.

Fotó: Agerpres

Az RMDSZ-es miniszter elmondta: a bicikliút-hálózatok a környezetbarát közlekedést és a turisztikai látványosságok népszerűsítését szolgálják. A bicikliutak segítségével például a Rákóczy–Bornemissza-kastélyhoz, a marosvécsi Kemény-kastélyhoz, vagy a Hunyadiak kastélyához látogathatunk el Temesváron.

A fejlesztési minisztérium csütörtökön összesen 3272 kilométer turisztikai bicikliúthálózat megépítésére biztosított finanszírozást országszerte, a támogatott beruházások listája megtekinthető a szaktárca honlapján.

Továbbá a fejlesztési szaktárca korábban a környezetvédelmi minisztériummal hét finanszírozási szerződést írt alá, 35,1 millió euró értékben, további 426 kilométer bicikliút létrehozására. Ezeket folyók gátjain, töltésein építik meg.

Illusztráció: Pexels

Mint ismeretes, a szaktárca 247,5 millió euró finanszírozást nyújt a helyreállítási alapból bicikliúthálózatok létrehozására, ehhez szerzett 30%-os többletfinanszírozást, így összesen 321,75 millió eurót biztosít ezekre a beruházásokra.

A csütörtökön jóváhagyott beruházásokra a megyei önkormányzatok pályáztak, partnerségben. A pályázati szabályozás szerint a bicikliúthálózatnak legalább három megyét kellett átszelnie és legalább 150 km hosszúnak kellett lennie.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?