Matematika érettségi: az első két tételt könnyen meg lehetett oldani

A kötelező tantárgy vizsgájával folytatódott az érettségi kedden. A minisztérium honlapján megjelent a javítókulcs, innen letöltheti.  A reál szakos diákok matematikából, a humán szakosok pedig történelemből adtak számot tudásukról.

Vad Zoltán, az Ady Endre Elméleti Líceum matematika szakos tanára a Maszol megkeresésére elmondta, nem kaptak nehéz tételt a diákok, sem a matematika-informatika, sem a természettudományok szakon tanunók. Az I. feladatsor megoldásához alapvető összefüggésekre volt szükség a 9. és 10. osztályos tananyagból. „Ezek a tételek nagyon egyszerűek voltak. Gyakorlatilag elemi műveleteket kellett végezni és volt egy-két olyan mértan feladat, amelyet talán még a hetedikes tankönyvben is megtalálhatunk” – magyarázta. Hozzáfűzte, egy-egy képletet kellett tudni és máris meg lehetett oldani az első tételt.

Illusztráció: Pexels

A II/1-es feladatsornál az A és B feladat „sima ügy” volt. A diákoknak sok hasonló feladatot kellett megoldaniuk az órák alatt. A C alpontban a matematika-informatika szakosoknak egy egyenletrendszert kellett megoldaniuk, a természettudományosoknak egy „egyszerű azonosságot” kellett bebizonyítaniuk, ez egy mátrixos algebrafeladat volt, könnyen megoldható.

Érdekesebb volt viszont a II/2-es feladatsornál a C alpont, ott kellett egy kicsit résen lenni, mert trükkösebb a feladat. „Nem volt az sem olyan nehéz, de egy közepes szintű diák nem biztos, hogy helyesen megoldotta, viszont a matematikából felkészült tanulók sikeresen megugorhatták a feladatot” – magyarázta. Úgy véli, eddig a pontig még az is sikeresen eljuthatott, aki nem igazán érti a matematikát.

A III. feladatsornál már matematikai analízissel, deriválással kellett megbirkózni. Vad Zoltán szerint megtörténhet, hogy rossz eredmények jöttek ki a tanulók egy részének, mert ezek már nem a legegyszerűbb feladatok. Attól függ, hogy az illető diák milyen számítási készségekkel rendelkezik, mert voltak itt törtek, emeletes törtek is. „Lehet, hogy a gyerekek 50–60 százaléka elszámolja a végén, de szerencsére a feladatban megadják, hogy milyen eredménynek kell kijönnie. Ha a diák rájön, hogy hol a gond és van benne egy kis akaraterő, akkor addig kínozza, amíg kijön a jó eredmény” – véli a pedagógus.  A III/B alpont sem volt kifejezetten nehéz feladat, viszont a C alpontra már jobban oda kellett figyelni. A legvégén a III/2-es feladatsornál két egyszerű integrálást kellett elvégezni.

„Nem volt nehéz a tétel. Ha valaki készült az érettségire és egy kicsit odafigyelt órákon, akkor meg tudta oldani, a 7-es 8-as jegyet simán meg lehetett szerezni” – hangsúlyozta Vad Zoltán.

Jövő hétfőn várhatók az eredméynek

Szerdán a választott tantárgyból mérik fel a végzősök tudását, csütörtökön pedig anyanyelvből írásbeliznek a nemzeti kisebbségekhez tartozók. Az eredményeket július 3-án 12 óráig hozzák nyilvánosságra, az óvások benyújtására aznap 12 és 18 óra között van lehetőség, online is. A végleges eredményeket július 7-én teszik közzé.

A sikeres érettségi vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból. Az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése idén a sztrájk miatt elmaradt, a vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?