FRISSÍTVE – Gyanúsan sokszor kerestek rá a román érettségi egyik kulcsszavára még a vizsga előtt

A vizsga lebonyolításának biztonsági feltételeit a Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ vizsgálta, megállapította, hogy nem áll fenn az információ kiszivárogtatásának lehetősége.

A kihúzott vizsgatétel ellenőrzése olyan elszigetelt irodákban történik, ahol az egész emeleten nincs internet hozzáférés, a folyamatot filmezik, majd a tételt egy biztonságos alkalmazáson keresztül továbbítják a vizsgaközpontokba, pontosít az oktatási minisztériumnak alárendelt intézmény.

A kételyek a dexonline.ro Facebook-bejegyzése nyomán merültek fel. Az oldal a román nyelv több mint harminc szótárát digitalizálta. Bejegyzésükben jelezték, hogy hétfőn 10 óra előtt, vagyis a román érettségi vizsga időpontja előtt, több száz keresés jelent meg a „de bună seamă” (kétségkívül) kifejezésre, melynek meghatározása a vizsgatétel egyik feladata volt.

Az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ közleménye szerint a biztonsági előírásokat maradéktalanul betartották, a munkacsoport tagjainak nem volt lehetőségük a kommunikálni a „külvilággal”. A tétel egyik kulcsszavának intenzív internetes kereséséről megállapítják, hogy a Google Trends bonyolult adatösszesítést biztosít, az időbeli nyomon követhetőség a keresési tipológiáktól és tartományoktól is függ. Ellenőrizték, és eltérő adatokat kaptak, ha különböző eszközökről és különböző napszakban nézték ugyanazon időintervallum kereséseit. Ezeket a szempontokat figyelembe véve megállapítják, megalapozatlan a gyanú, hogy nem volt elég biztonságos a román nyelv és irodalom érettségivizsga lebonyolítása.

Közben a diákok petíciót nyújtottak be az oktatási minisztériumhoz, kérve a román nyelv és irodalom vizsga javítókulcsának módosítását erre a feladatra vonatkozóan.

Ligia Deca: nem szivároghattak ki a tételek

Az eddigi vizsgálatok szerint nem szivároghattak ki a vizsgatételek az érettségi vizsga román írásbelije előtt – nyilatkozta kedden az oktatási miniszter.

A tárcavezető azt mondta, miután olyan információk jelentek meg a nyilvános térben, amelyek szerint gyanúsan sokszor kerestek rá az interneten az egyik tétel kulcsszavára még a vizsga előtt, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ megvizsgálta a tételek kihúzásának és szétosztásának biztonsági feltételeit. A miniszter közölte, a tételhúzás egy elszigetelt helyiségben történik, és az oda belépők telefont nem vihetnek be magukkal. A térfigyelő kamerák felvételei is bizonyítják, hogy a bentlévők közül senki nem kommunikált a külvilággal.

Deca hozzátette, IT-szakemberek is megvizsgálták a helyzetet, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem lehet egyértelmű összefüggést teremteni az internetes keresések száma és egy potenciális biztonsági rés között. A miniszter szerint elrendelnek egy informatikai auditot is, bár a hétfői ellenőrzések alapján nincsenek olyan jelek, amelyek esetleges incidensekre utalnának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?