Marosvásárhely is csatlakozott a Vért Ukrajnáért országos kampányhoz

Csatlakozott a Vért Ukrajnáért elnevezésű országos kampányhoz a Marosvásárhelyi Regionális Vérközpont. A kampány két hétig tart és célja az Ukrajnában megsérült civilek és katonák vérellátásának segítése.

Az egészségügyi illetékesek szerint egy adag vér akár két emberéletet is megmenthet. A véradók az adományozott vér mellett anyagilag is segíthetik a menekülteket a jutalomként kapott utalványok feladásával, de pénzügyi támogatásokat is elfogadnak.

„Az utóbbi napokban csaknem 30 százalékkal nőtt a véradás Marosvásárhelyen, március 1-től kezdődően jelentősen nőtt a donorok száma. A nagy vérigény miatt és az ukrajnai összetűzések sérültjein segíteni kívánók érdekében a Marosvásárhelyi Regionális Vérközpont meghosszabbított munkarendet tart a következő két hétben”– tájékoztatott Marinela Lazăr, a Marosvásárhelyi Regionális Vérközpont szóvivője.Illusztráció | Fotó: AhmadArdity/Pixabay

A véradási program reggel 7 óra 30 perctől délután 17 óra 30 percig tart, március 5-én, szombaton pedig 7 óra 30 perctől délután 13 óra 30 percig. Ez jelentős teher a központ munkatársainak, de egyelőre nincsenek gondok a szervezésben. A szóvivő hangsúlyozta, az adakozók között nagyon sok egyetemista van, de egyre több helyi lakos, valamint a megye más területéről érkező személyek is vannak. A leadott vérmennyiség nagy részét Ukrajnába küldik, ezzel is hozzájárulva ahhoz a nemzetközi erőfeszítéshez, amely segíteni próbálja az ukrajnai egészségügyi intézményeket vérellátással. A szóvivő hozzátette, a begyűjtött vérmennyiség egy részét a helyi vérszükségletre is felhasználják, hiszen – mint fogalmazott – szükség van az itthoni ellátásra is.

Az ukrajnai helyzet miatt a marosvásárhelyi diákszervezetek hamarabb kezdték meg az áprilisra tervezett Adj vért! Légy hős! elnevezésű kampányukat. A véradást ösztönző felhívást kedden tették közzé, emellett két héten keresztül ételjegyeket, pénzadományokat és egyéb létfontosságú árucikkeket is gyűjtenek az ukrajnai menekülteknek – mondta a Marosvásárhelyi Rádiónak Denisa Lupu orvostanhallgató.

Mint részletezte, a kampányt a Facem Egyesülettel közösen szervezik. A kampány a véradás mellett először gyógyszerek begyűjtésére is fokuszál, mivel – mint mondta – most erre van a legnagyobb szükség. Közölte, meglepte az egyesület tagjait, hogy olyan sokan jelentkeztek, hogy segítsenek, ezért igyekeznek eleget tenni az igényeknek. A véradási kampányhoz csatlakozott a Marosvásárhelyi Rádió is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?