banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

EU vs. Oroszország: a gazdaság terén nagyon nem Putyinnak áll a zászló

Az Európai Unió GDP-je körülbelül 11-szerese az orosznak, a német gazdaság egymagában is számottevően nagyobb.

A politikusok és a politikusok propagandistái gyakran hazudnak, a számok azonban nem. Márpedig a számok azt mutatják, hogy hiába rendelkezik a világ második legnagyobb hadseregével és második legnagyobb nukleáris arzenáljával, gazdaságilag Putyin illiberális állama távolról sem szuperhatalom, lényegében partiban sincs sem az Egyesült Államokkal, sem pedig az Európai Unióval.Az orosz gazdaság a kőolaj- és földgáz kitermelésre épül | Fotó: Facebook/Gazprom

A Világbanknak a 2020-as adatai szerint Oroszország nem tartozik a világ 10 legnagyobb gazdasága közé, 11. a bruttó hazai termék (GDP) alapján felállított globális rangsorban. A GDP egy adott országban egységnyi idő, általában egy év alatt előállított javak – termékek és szolgáltatások – összértéke. Az említett évben az orosz GDP 1 483 milliárd dollár volt, míg az ideit 1 600 milliárdra becsülte a Nemzetközi Valutaalap a háború kitörése előtt.

Ennél három USA-tagállam, Kalifornia, Texas és New York gazdasága is nagyobb. Az Egyesült Államok 2020-as GDP-je közel 21 ezer milliárd dollár volt, kb. 14-szerese az orosznak. Az orosz gazdaság európai viszonylatban sem nevezhető kiemelkedőnek, négy ország is megelőzi.

Európa legnagyobb gazdasága a német, melynek 2020-ban közel 3 850 milliárd dollár volt a GDP-je, két és félszerese az orosznak. Az is beszédes adat, hogy a német bruttó hazai terméket egy 84 milliós ország állítja elő, az oroszt pedig egy 145 milliós. Nagy-Britannia mutatója 2 760 milliárd dollár, Franciaországé 2 630 milliárd, Olaszországé pedig 1 888 milliárd, míg Spanyolország, a maga 1 422 milliárdjával alig valamennyivel maradt le. Az Európai Unió gazdasági összteljesítménye megközelítette az 15 900 milliárd dollárt a pandémia első évében, kb. 11-szerese volt az oroszénak.

Az orosz gazdaságnál a japán (5 060 milliárd dollár), az indiai (2 660 milliárd), a kanadai (1 645 milliárd) és a dél-koreai (1 638 milliárd) is nagyobb.

Az Observatory of Economical Complexity gazdasági összehasonlító portál adatai szerint az orosz gazdaság nagyban függ az energiahordozóktól, a nyersolaj, a kőolajszármazékok és a földgáz körülbelül a felét teszik ki az exportnak. Oroszországnak Kína a legfontosabb külkereskedelmi partnere, de jelentős a Hollandiával, Olaszországgal és Németországgal folytatott kereskedelem volumene is.

Amiben még Románia is megelőzi

A jólét egyik biztos fokmérőjének tartott, egy főre eső GDP tekintetében az oroszok elég rosszul, az 54-ik helyen állnak a Világbank adatai alapján összeállított rangsorban. Oroszországban 26 456 dollár/fő a mutató értéke, amivel az EU-tagországok közül egyedül Bulgáriát előzi meg. Romániában 28 828 dollár, Magyarországon 31 099 dollár, Németországban pedig 51 374 euró jut minden egyes lakosra. Oroszországon belül óriási eltérések vannak, még nagyobbak, mint Románia esetőben: néhány nagyvárosba, főleg Moszkaba és Szentpétervárra, valamint azok vonzáskörzetébe nagy gazdasági erő és jólét összpontosul, a vidéki területek jelentős része ellenben szegény és elmaradott.   

A hidegháborút a Nyugat egyetlen egy puskalövés eldördülése nélkül nyerte meg, a Szovjetunió gazdasága nem bírta a fegyverkezési hajszát. Ha az Ukrajna elleni támadást egy újabb, a hidegháborús időkhöz hasonló korszak követi majd, annak az esélyei, a szemben álló felek gazdasági helyzete alapján, szintén a Nyugat felé billennek.

Kapcsolódók

Kimaradt?