Maros megyében nőtt a családon belüli erőszakos cselekmények száma

A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján, pénteken kerekasztal-beszélgetés formájában találkoztak a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Maros Megyei Prefektúra, a Maros Megyei Rendőrség, továbbá a Reproduktív Egészség Kelet-Európai Intézet képviselői, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak védelmével kapcsolatos lépésekről egyeztessenek.

Az illetékes intézmények képviselőinek tanácskozása | Forrás: Csép Éva Andrea Facebook-oldalaCsép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, az esemény kezdeményezője a nők számára elérhető segítségkérési lehetőségeket ismertette a jelenlévőkkel. Mihai Fărcaș rendőrfőkapitány kijelentette, hogy az év első tíz hónapjában 752-ről 790-re nőtt a bejelentések száma. Ezzel együtt a távolságtartási végzések száma is nőtt, 175-ről 250-re, akárcsak az ideiglenes távolságtartási végzéseké (187-ről 312-re).

A főváros, illetve Vrancea és Iaşi megye mellett Maros megye is részt vesz az elektronikus nyomkövető karperec-rendszer kísérleti projektjében, amelyet az országban az elsők között vezetett be. Október elseje óta tíz ideiglenes távolságtartási végzést adtak ki, elektronikus nyomkövető felszerelésével, ezek közül jelenleg öt aktív.

Tanulmányok szerint Romániában minden harmadik nő családon belüli erőszak áldozata. A magas arány azt is bizonyítja, hogy az emberek nem ismerik a jogaikat, és nem tudják, melyik hatósághoz forduljanak – hangsúlyozták a marosvásárhelyi tisztviselők.

A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján több román politikus is megszólalt, jelentős változásokat, jobb törvényeket sürgetve. Gabriela Firea családügyi miniszter üzenetében úgy fogalmazott, az erőszak áldozatainak tudniuk kell, hogy nincsenek egyedül, és kérhetnek szakszerű segítséget. Hangsúlyozta, hogy a nők és lányok elleni erőszak felszámolása nem rövid távú erőfeszítés, és valamennyi felelős intézmény összehangolt fellépését igényli.

Nicolae Ciucă miniszterelnök közölte: a nemi alapú erőszak az emberi jogok durva megsértése, és az emberiesség elvesztését jelenti. Hozzátette, az idei év első kilenc hónapjában több mint 66 ezer családon belüli erőszakos cselekményt regisztrálták, ezek felét vidéken, ugyanakkor 15 ezer elkövető távoltartási végzést kapott.

A családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények közül az ütlegelés és egyéb erőszakos tettek száma a 2021 első tíz hónapjában jegyzett 24 682-ről idén 28 668-ra nőtt, a fenyegetések száma 4404-ről 5550-re, a testi sértéseké pedig 12-ről 15-re emelkedett országszerte. Csökkenő tendenciát mutatott azonban az emberölési kísérletek száma (51-ről 45-re mérséklődött), a zaklatási eseteké 329-ről 321-re, a családelhagyásoké 5257-ről 4662-re, míg a gyermekbántalmazásoké 409-ről 361-re esett vissza. A családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények áldozatai közül 7954-en férfiak, 32 814-en nők, 7495-en kiskorúak. (Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?