Ijesztő mértékben nőtt a családon belüli erőszakos esetek száma Kolozs megyében

Tíz százalékkal nőtt a bűnözési arány Kolozsváron az előző évhez képest, derül ki a Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) jelentéséből. A rendőrségre az idei esztendő első kilenc hónapjában körülbelül 13 ezer bűncselekményről érkezett bejelentés, ezek közül mintegy négyezer családon belüli erőszak.

Az idei év januártól szeptemberig eltelt időszakát elemezve kiderült, hogy közel négyezer személy ellen elkövetett családon belüli erőszakos cselekményt vagy testi sértést regisztráltak a hatóságok Kolozs megyében. A családon belüli erőszak áldozatainak száma harminc százalékkal több az előző évhez viszonyítva.

Illusztráció forrása: Pixabay

Közel hatezer esetet jegyeztek be a vagyon elleni bűncselekmények (lopás, csalás, rongálás stb.) listájára, a kategórián belül a lopás teszi ki a legnagyobb arányt, 53 százalékkal. Nőtt az alkatrészlopások száma is, ami 49-cel több, mint az elmúlt évben. Ugyanakkor a vizsgált időszakban csökkent a betörések száma, a zseb-, pénztárca- és táskalopás, valamint a gépjárműből való lopás és az autólopások száma is.

Továbbá ellenőrzéseket folytattak az illegális fakitermelés megelőzése és leküzdése érdekében a felelős intézményekkel együttműködve, ahol a fa eredetét, feldolgozását, tárolását és hasznosítását, valamint a faanyagszállítás jogszerűségét vizsgálták. Az ellenőrzésekből kifolyólag 331 esetben indult büntetőeljárás, 1200 járművet ellenőriztek, és körülbelül négyszázezer lej értékű faanyagot foglaltak le.

Ami a közlekedést illeti, az év elejétől szeptemberig terjedő időszakban közel ötezer járművezetőnek vonták be a jogosítványát. Ebben az időszakban fokozták a közúti balesetek megelőzésére irányuló intézkedéseket, aminek köszönhetően 2021-hez képest tíz százalékkal csökkent a súlyos közlekedési balesetek száma.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?