Eddig 17 nyomkövető lábbilincset szereltek fel családon belüli erőszakot elkövető személyekre

Eddig összesen 17 nyomkövető lábbilincset szereltek fel családon belüli erőszakot elkövető személyekre, és 10 bűncselekményt állapítottak meg a használatukkal kapcsolatban – tájékoztatott hétfőn Mihai Venea, a Román Rendőrség közrendvédelmi osztályának vezetője.

Október 1-jétől Bukarestben, valamint Iaşi, Maros és Vrancea megyében használják a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére szolgáló elektronikus megfigyelőrendszert.

Eddig 17 személyre szereltek fel nyomkövető lábbilincset, ötük esetében fel is oldották már az intézkedést. A rendőrök ugyanakkor 10 bűncselekményt állapítottak meg a használatukkal kapcsolatban: egy esetben a megfigyelt személy megrongálta a lábbilincset, egy esetben az agresszor megszegte a távoltartási végzést, nyolc esetben pedig az ideiglenes távoltartási végzést szegték meg – nyilatkozta Venea.

Fotó: Román Rendőrség

Két személyt őrizetbe vettek, egyiküket közülük előzetes letartóztatásba helyezték.

Venea hangsúlyozta, hogy az elektronikus nyomkövető rendszer használata lehetővé teszi a védelem alá helyezett személyek jogainak biztosítását úgy, hogy monitorozza a bírósági eljárásokból eredő intézkedések betartását.

A monitorozás emberi beavatkozás nélkül, automatikusan működik Románia területén az elektronikus nyomkövető rendszeren keresztül. Az elektronikus nyomkövetőt viselő személyek – mind az agresszor, mind a védelmezett személy – identitása szigorúan bizalmas. Csupán riasztás – pl. a távoltartási végzés megszegése – esetén válik lehetővé a személyes adatok összekapcsolása a lábbilincs azonosító adataival, hogy a rendvédelmi erők intézkedni tudjanak – magyarázta Mihai Venea.

Az idei év első nyolc hónapjában 36 921 bűncselekmény történt a családon belüli erőszak területén, ami 13,3 százalékos növekedést jelent 2021 hasonló időszakához képest.

A rendőrségi osztályvezető szerint egyre nő azon áldozatok száma, akik merik jelenteni az őket ért bántalmazásokat. Idén 7331 távoltartási végzést adtak már ki a bíróságok, ezek áthágása miatt pedig már több mint 2 ezer bűnvádi eljárást indítottak – számolt még be Venea.

A rendőrök az első nyolc hónapban ugyanakkor 8765 ideiglenes távoltartási parancsot bocsátottak ki, 1644-gyel többet, mint tavaly. Ezek közül 3469-et erősített meg a bíróság távoltartási végzéssel. Az ideiglenes végzések megszegése miatt 579 eljárást indítottak – fűzte hozzá a rendőrtiszt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?