Maros megyében megkezdték a hegyi útvonalak és menedékhelyek előkészítését

Fotó: Brassói Polgármesteri Hivatal/archívA Maros Megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangi Mentő Közszolgálat megkezdte a negyvenhárom jóváhagyott, mintegy 700 kilométer hosszú hegyi útvonal ellenőrzését és kijelölését.

A Maros megyei hegyimentők emellett hat hegyi menedékházat és a két Salvamont munkapontot is felkészítették a téli időszakra. Emellett a szovátai sípálya aljában nemrég megépült egy újabb beavatkozási pont, annak érdekében, hogy a sérülteknek ne kelljen hidegben várniuk a mentők kiérkezésére.

Maros megyét hét hegyimentő képviselte a hétvégén a Bucsecs-hegységben megtartott országos gyakorlaton. A gyakorlatot évente rendezik meg, és egy újraminősítési vizsgát tartanak a hegyimentő engedélyének megerősítésére. 

„Az ilyen gyakorlatokon a mentőcsapat a gyors evakuálást gyakorolja a különböző helyszíneken, többek között barlang vagy más hegyvidéki területekről. Nagyon technikás gyakorlatokról van szó, beleértve azt is, hogy a barlang egyes részein ki kellett szélesíteni a járatot, hogy a hordágy elférjen a sérülttel. A gyakorlat során volt egy földalatti folyó is, nagyon szűk átjárókkal, illetve a gyakorlatozóknak bizonyos szakaszokon köteleket is kellett használnunk, függőleges átjárókat kellett létrehozniuk” – mondta el Kovács Robert, a Maros Megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangi Mentő Közszolgálat vezetője.

Országos szinten tavaly több mint 8000 embert mentettek meg a Salvamont csapatai, az elmúlt öt évben pedig több mint 35 ezer sérültet láttak el a hegyimentők.

Kapcsolódók

Kimaradt?