banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Liberális források szerint Iohannis megpróbálta lebeszélni Cîțut a miniszterelnök-jelöltségről

Elhidegült a viszony Klaus Iohannis államfő és volt pártjának, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîțu ügyvivő kormányfő között, miután Iohannis a múlt pénteken megpróbálta lebeszélni Cîțut arról, hogy ő legyen a PNL miniszterelnök-jelöltje, ha a kormányalakításra felkért Dacian Cioloș kabinetje nem kapja meg a parlamentben a kellő számú szavazatot.

Ezt a liberális párthoz közel álló források erősítették meg a G4Media portálnak. Ezek szerint Iohannis szerette volna feloldani a feszültséget a két volt koalíciós partner, a PNL és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) között, és erre azt látta egyetlen megoldásnak, ha nem Cîțu lenne a PNL miniszterelnök-jelöltje.

Köztudomású, hogy a koalíciós válság szeptember elsejei kirobbanása után az USR többször jelezte, hogy hajlandó visszatérni a PNL és az RMDSZ mellé a kormányba, de másik miniszterelnökre kért javaslatot a legnagyobb kormánypárttól, a PNL-től. (Az USR szerint Cîțu felrúgta a megállapodást, amikor Stelian Ion volt igazságügyi miniszter személyében a második USR-s tárcavezetőt váltotta le a párt megkérdezése nélkül.)

A bizalamtlansági indítvány október 5-i megszavazásával a parlamentben megbukott a Cîțu-kormány – az USR hathatós támogatásával –, és a kormányalakításra felkért Dacian Cioloș a múlt héten hiába kezdeményezte a korábbi hárompárti koalíció visszaállítását, Florin Cîțu azt üzente, hogy előbb „alkalmi” partnereivel, a bizalmatlansági indítványt benyújtó Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyaljon a parlamenti többség kialakításáról. Cioloș ezután tett javaslatot egyszínű, USR-s kormányra, amelynek a tagjairól szerda délelőtt fog bizalmi szavazást tartani a parlament két háza együttes ülésen (minimum 234 szenátor és képviselő szavazatára van szükség a beiktatáshoz, de az USR csak 80 törvényhozóval rendelkezik).

Elemzők és a román sajtó szerint is Iohannis „áldozati” szerepet szánt Cioloșnak, tudván, hogy nem kap majd elegendő voksot a kormánynévsora, és akkor második nekifutásra a PNL-nek adhatja ismét a kormányalakítási megbízást. A PNL korábban leszögezte, hogy a miniszterelnök-jelöltje Cîțu lesz, viszont Iohannis attól tart, hogy az USR továbbra sem fogadja el őt, így elhúzódhat a kormányválság, márpedig az országnak – a koronavírus-járvány tombolása közepette, az energiaárak elszabadulásának küszöbén – mielőbb teljes jogkörű kormányra lenne szüksége. Ezért javasolta Cîțunak, hogy lépjen hátrébb, amit állítólag a PNL-elnök határozottan elutasított, mondván, hogy a párt elnöke lesz egyben a miniszterelnök-jelölt is.Florin Cîțu tavaly decemberben kapott kormányalakítási megbízást Klaus Iohannistól. Másodszor nem fog? | Archív felvétel: presidency.ro

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?