Lefektették a Kinizsi Pál emlékpark alapkövét a kenyérmezei csata helyszínén

Kinizsi Pál emlékparkot hoznak létre az 1479. október 13-án zajlott kenyérmezei csata helyszínén. A kezdeményezés a nagyvázsonyi (Magyarország, Veszprém megye) székhelyű Pontes Közhasznú Alapítvány Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért elnevezésű ötlete nyomán született meg. A kezdeményezők és az emlékpark iránt érdeklődő helyiek az elmúlt hétvégén biciklis túrán látogattak ki az ütközet helyére.

A magyarországi alapítvány képviselői ez év júliusában átvették a területet, meglátogatták a térség nevezetességeit, valamint a magyarlapádi Pirospántlikás Zenekar segítségével megünnepelték a dél-erdélyi projekt indulását.

„Alapítványunk nagy fába vágta fejszéjét, hiszen a Bethlen Gábor Alap segítségével, Böjte Csaba ferences szerzetes, Zsargó János református esperes és Gudor Botond szintén református esperes, valamint történészdoktor segítségével, Ladányi Árpád gyulafehérvári ügyvéd ügyintézése és szervező munkája révén, Zólya Levente régész közreműködése után Kenyérmező mellett (Dél-Erdély), Bokajalfaluban egy 2000 négyzetméteres területet vásárolt meg. A telek különlegessége az a feltehetően tatárjárás-kor előtti templomrom és kora-középkori templomtorony, amely látta Kinizsi 1479-es diadalát. A magyarok a tatár és török betörések, valamint a Horea- és az Avram Iancu-féle felkelések tömeges mészárlásai miatt szinte elfogytak a Maros-völgyének azon területeiről, ahol a törökverő hadvezér Európában is egyedülálló diadalt aratott a muzulmán betolakodók felett. Alapítványunk célja, hogy ne csak megmentsük a mementóként ott maradt templomromot, hanem olyan emlékparkot, táborozó helyet alakítsunk ki, amely a maroknyi, de élettel teli szórványmagyarság, illetve a turisták számára hangulatos találkozóhely, valamint a kenyérmezei csatának méltó emlékpark is lehet.”Az egykori ütközet helyszíne pontosan ismert | Fotók: Basa Emese

Október 16-án a kezdeményezők ismét ellátogattak az emlékműhöz, a helyi szórványközösség pedig biciklitúrával kapcsolódott be a programba, amely a mintegy 30 kilométerre található Gyulafehérvárról indult. A közös kezdeményezés Fehér megyei résztvevői a Gyulafehérvári Református Egyházközség, a Nagyenyedi Református Egyházmegye, az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület, a Dr. Szász Pál Egyesület, a Vajasdi Margaréta Néptáncegyüttes Egyesület és a Vajasdi Református Egyházközség volt.  

Az ünnepség fénypontja a nagyvázsonyi Pontes Közhasznú Alapítvány és a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség támogatásával megvalósuló Kinizsi emlékpark alapkőletétele volt. Beszédet mondott Fábri Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere; Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP), a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke; Ladányi Árpád Csaba, a Fehér megyei RMDSZ elnöke; Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország kolozsvári vezető konzulja. Az eseményen egy időkapszulát is elhelyeztek, amely tartalmazta az elhangzott beszédeket.  

Áldást mondott P. Főcze Imre Bonaventura OFM dévai plébános, Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese és Böjte Csaba OFM, az emlékpark ötletgazdája. Az esemény ünnepi hangulatát emelte a magyarlapádi Pirospántlikás együttes muzsikája, az Aranyosszéki és Alsó-Fehér Vármegyei Huszár és Honfoglaló Hagyományőrző Egyesület huszár tagozatának diszőrsége és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek megható műsora. A nap folyamán megkoszorúzták Kinizsi Pál bronzszobrát, amely az alkenyéri állomáson található.A helyiek biciklivel mentek ki Kenyérmezőre

A Pontes Közhasznú Alapítvány az emlékpark létrehozása mellett restaurálja a középkori templom maradványát, amely köré emlékpark épül, és amelynek faragatlan kövei látták a kenyérmezei csatát.

Mint ismert, az Alkenyér (Șibot) és Bokajalfalu (Băcăinț) melletti kenyérmezei csata 1479. október 13-án történt. Az ütközet az addigi legjelentősebb győzelem volt a Magyarországot támadó portyázó törökök felett, akik vereségük után már nem próbálkoztak hasonló betöréssel. A diadal I. Mátyás magyar király egyik leghíresebb vezérének, Kinizsi Pálnak volt köszönhető, aki állítólag mindkét kezében kardot tartva vívott közelharcot az ellenséggel. A hadi zsákmányból épülhetett meg a nyírbátori templom és alakult ki a Kinizsi-kultusz. A győzelem több évtizedre megóvta az országot a török veszélytől. A csata helyszíne a Királyföld nyugati oldalán, Fehér és Hunyad megye határánál, a Maros déli partján található. Az ütközet helye pontosan ismert, mert ott az erdélyi vajda kápolnát építtetett, amelynek maradványai napjainkig megmaradtak.

„A Pontes Alapítvány projektje az emlékpark kialakításával a kenyérmezei győzelem fontossága mellett, az öreg torony restaurálását és kulturális turizmus szórványmegtartó szempontjait is szem előtt tartja”– nyilatkozta Gudor Botond esperes.

Ladányi Árpád Fehér megyei RMDSZ elnök pedig így összegezte portálunknak a kezdeményezés jelentőségét: „Az emlékezés, a hős elődök emlékének ápolása, épített örökségünk megtartása, restaurálása, hagyományaink megélése teremti meg nemzeti identitásunk megtartásának feltételeit, biztosítja azt, hogy a dél-erdélyi magyarok száz év múlva is büszkén emlékezzenek Kinizsi és társai országmentő áldozatára”.

Kapcsolódók

Kimaradt?