banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Közvitára bocsátották a romániai bölcsődék építését szabályozó új tervezetet

A bölcsődeépítést szabályozó, 1997-ben elfogadott jogszabályt módosítja a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, hívja fel a figyelmet az RMDSZ közleménye. Az új javaslatot közvitára bocsátotta a szaktárca, idézik Cseke Attila miniszter bejelentését.

A szaktárcavezető rámutatott: az elavult rendelkezések módosítására azért volt szükség, mert a negyedévszázada elfogadott szabályozás nem felel meg napjaink körülményeinek. „A minisztérium idén elkezdi az új bölcsődék építését, ezért fontos volt időben módosítani a törvényes előírásokat. Így korszerű szabályozás mellet korszerű bölcsődéket építhetünk” – hangsúlyozta Cseke Attila.Fotó: Kiss Gábor A jelenlegi 79 oldalnyi rendelkezésből 67 oldalnyit eltöröl az új jogszabály-tervezet, a fennmaradó előírásokat pedig módosítja. Az új előírások szabályozni fogják az energiatakarékos hő- és áramellátást is, a megújuló erőforrások használatát és a közel-önellátó (passzív) épületeket.

A szaktárcavezető ugyanakkor elmondta: az 1997-ben elfogadott előírások nem betarthatók, hiszen legalább 100 négyzetméternyi szabadtéri játszótér biztosítására kötelez minden gyermek után. „Egy száz gyermekes bölcsőde esetében ez egy hektár telket jelent azon kívül, amit a bölcsődeépület elfoglal. Legkevesebb 10 négyzetméterre csökkentettük ezt az előírást, így egy 100 gyermekes bölcsőde körül 1000 négyzetméter szabadtéri játszótér lesz” – összegezte.

A miniszter bejelentette: elkészült a bölcsődeépületek látványterve, amelyet hamarosan bemutat a szaktárca. A bölcsődékben játszóterem, háló- és fürdőszoba lesz, adminisztratív iroda, illetve multifunkcionális nagyterem, emellett konyha és mosókonyha is. A moduláris, testre szabható épülettípusok körül homokozót, játszóteret és zöld övezetet terveztek, a tetőteret pedig napelemek működtetésére és szabadtéri, növényekkel beültetett játszótérnek is használhatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?