banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Közösen táncoltak Nagyvárad főterén a nőkért és a Földért

Break the Chain (Törd meg a láncot) – szólt vasárnap délben a One Million Rising mozgalom ez évi dala Nagyváradon a Szent László téren, ahol táncos flashmobbal hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra és az idei év témájára, a kertekre.

Dobszóval vette kezdetét a villámcsődület, melynek elején Szabó Andrea és Renata Coznici magyarul és románul beszélt a mozgalomról és idei témájáról. Elsősorban megköszönték, hogy a jelenlegi körülmények között is engedélyt kaptak a figyelemfelkelő esemény megtartására. Tavaly óta – ekkor táncoltak Nagyváradon először a főtéren – nagyot fordult a világ, akkor még senki nem gondolta, hogy olyan változások jönnek, amelyek még súlyosabbá teszik azoknak a nőknek és családoknak a helyzetét, akikért a kampány létrejött, hangsúlyozták a kezdeményezők.

Vasárnap déli flashmob a váradi főtéren | Fotók: Bauman Dieter-Gergő

A stressz, a munkanélkülivé válástól való félelem, a bezártság növeli az erőszak esélyét, hangzott el. A segítőszervezetek beszámolói szerint nem telefonhívásokat kaptak, hiszen az erőszak áldozatainak nem volt hova elvonulni, ellenben sms-ben és e-mail-en egyre többen kértek segítséget. A bántalmazó a család minden tagját ellenőrzés alatt tarthatta a kijárási tilalom idején, a gyermekek iskolába se mehettek, pedig gyakran ott derült fény arra, hogy bántották őket. „Olyan világot kell építenünk, ahol a nők, a családok biztonságban vannak” – összegezték.

Az idei év fókuszában a kertek állnak, mert ezek emlékeztetnek bennünket az életre, a Földre és az egymáshoz fűződő kapcsolatunkra, arra, hogy védenünk kell az életet, ami szent, anélkül, hogy bármiben is kárt tennénk, mondták. A földművelés túlélésünk egyik eszköze lehet, a saját vagy a közösségi kertek kialakítása lehetővé teszi, hogy organikus élelmiszereket fogyasszunk, a kert pedig összeköti az embereket és a közösségeket az anyafölddel, a Földanyával, mondták a szervezők, akik azt is hangsúlyozták: „aki alkot, nem fog rombolni”.

„A kert kialakítása főhajtás az élet tisztelete előtt. A kertek olyan szent terek, amelyek eltölthetnek minket csodálattal, szépséggel, elmélyítve kapcsolatunkat a Földanyával, s minden létező élőlénnyel. A Rising Garden felhívása a helyreállításról, az átalakításról és az újragondolásról szól. Ugyanakkor felhívás az igazságszolgáltatásra, mert korunk egyik legnagyobb igazságtalansága a Földanya ellen és a nők ellen irányuló erőszak” – hangzott el, majd a közös tánc előtt köszönetet mondtak mindazoknak, akik a rendezvény megtartását lehetővé tették.

Ezt követően Tena Clark és Tim Heintz dala csendült fel, erre egy közös koreográfiát adtak elő a flashmob résztvevői. A Break The Chain egyébként 2012-ben született az Eve Ensler író, előadóművész, nőjogi aktivista kezdeményezte mozgalom első évében.

Ezt követően egy második, lassúbb dallamra az egyforma pólókat viselő táncosok a járókelőket is bevonták az egyszerűbb koreográfiába.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?