Középpontban a medve – konferenciát és fesztivált szerveznek Tusnádfürdőn

Tudományos konferenciával és azzal párhuzamosan kulturális-gasztronómiai fesztivállal kívánják felhívni a tusnádfürdői és országos medvehelyzetre a közvélemény figyelmét az augusztus 26-27-én megrendezendő Tusnad Eco Bear elnevezésű rendezvényen.

A tusnádfürdői városháza, a helyi Turisztikai Egyesület és több civil szervezet összefogásával első alkalommal szerveznek átfogó tudományos tanácskozást Tusnádfürdőn a medvekérdés sarkalatos pontjainak, valamint lehetséges megoldási folyamatok ismertetése céljából. A szervezők célja, hogy felkészült szakemberek bevonásával, a probléma által különösen érintett helyszínen, nyíltan, szakszerűen adjanak tájékoztatást a nagyvadakkal kapcsolatos problémákról.

A szervezők pénteki sajtótájékoztatója keretében Imecs István, projektmenedzser, az Accent GeoÖkológiai Szervezet munkatársa elmondta: a megbeszéléseken a tudományt szeretnék a középpontba helyezni, ugyanakkor a téma érzékenysége miatt szeretnék a leghitelesebb előadókat meghívni. A résztvevők számára olyan fórumot kívánnak biztosítani, amelynek keretében feltehetik kérdéseiket, megfogalmazhatják gondolataikat a medve-kérdés kapcsán.

A konferenciával párhuzamosan egy fesztivál helyszíne is lesz az üdülőváros, amelynek célja, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítson a látogatóknak. Ugyanakkor a programok összeállításakor is figyelembe vették a konferencia tematikáját és a medve szinte minden helyszínen, eseményen „jelen lesz” valamilyen formában – hangzott el. A szervezők képviselői mutatták be a projektet | A szerző felvételei.

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere kihangsúlyozta: a városban mintegy másfél évvel ezelőtt hoztak létre munkacsoportot a medvékkel kapcsolatos jelenségek, problémák megfigyelésére, kezelésére. A városvezető szerint a legfontosabb feladatok közé tartozik a turisták „nevelése”, valamint mindazon hibák kijavítása, amelyek a helyzet kialakulásához, a gyakori medve-látogatásokhoz vezettek.

„A törvényi keret adott, ám nem minden esetben jó megoldás a medve eltávolítása, vagy kilövése. A legfontosabb kérdés az, hogy hogyan lehet a medvékkel együtt élni és hogyan tudjuk elkerülni a problémákat” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: örül annak, hogy Tusványos után is „lesz mozgás” a városban.Látszlagos az idill - gyakori vendég a medve a városban.

A konferenciára mintegy 600 meghívót küldtek el – közölte Böjte Csaba-Ernő alpolgármester. Hozzátette: a megbeszélések  során szeretnék pontosan letisztázni, hogy miről is szól valójában a medveprobléma. „Szeretnénk, hogy a helyszínen tájékozódjanak az emberek. Ne a számítógép mögött, kommenteket fogalmazva fejtsék ki véleményüket, hanem szerezzenek első kézből információkat” – mondta. Kiemelte ugyanakkor, hogy a megfelelő kommunikáció és tájékoztatás az idegenforgalom miatt is rendkívül fontos a város számára.

A fesztivál programjával kapcsolatosan Molnár Ákos, a tusnádfürdői Turisztikai Iroda vezetője elmondta, hogy a gyermekfoglalkozások, koncertek, gasztronómiai események, filmvetítések során igyekeznek a helyi értékeket kiemelni és bemutatni.

A konferencia és a fesztivál egy nagyobb szabású projekt részeként valósul meg, melyet az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet, partnerségben a Vox Iuventutis Egyesülettel és Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatalával 2022.03.15-2024.03.14 közötti időszakban fog kivitelezi a “WachBear & AdvoCity - medvék és emberek a közös jövőért” címmel. A projekt lebonyolítását az Active Citizens Fund Románia támogatja, a programot Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alapok 2014-2021 Finanszírozási Mechanizmusa által – ismertették. Kiemelték: A projekt célkitűzése a civil közösség nyilvános, az ember-medve együttélését célzó döntéshozatali folyamatokban való aktívabb részvételének a segítése a Tusnádfürdő és Környéke ökoturisztikai desztinációban.

A projekt magában foglalja egy látogatóközpont létrehozását is TusnadEcoBearCave elnevezéssel, amelynek tematikája a medve-ember együttélés. Ezen kívül tematikus online platformot, telefonos applikációt is szeretnének kifejleszteni TusnadEcoBearWatch néven, amelyet kommunikációs és monitoring eszköznek szánnak a civilek és a helyi döntéshozó testület között. A projekt során pedig 4 népszerűsítő videó is fog készülni a környék medvékkel való együttélési kihívásairól és megoldásairól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?