Környezetvédelmi minisztérium: csak nagyon kis valószínűséggel történhet illegális fakitermelés az országban

„Az elmúlt két évben a leghatékonyabb intézkedéseket hoztuk az illegális fakitermelés elleni küzdelem és a korábbi illegális fakitermelés által érintett ökoszisztémák helyreállításának területén” – közölte csütörtökön a környezetvédelmi minisztérium.

A tárca a Facebook-oldalán a Der Spiegel című német lap aznap megjelent írására reagált, amely szerint Románia erdőit nagymértékű illegális fakitermelés fenyegeti.

A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

A minisztérium állásfoglalása szerint a cikk a román hatóságok által korábban feltárt erdőirtásos esetekre alapozza az állításait, amelyek nyomán büntetőeljárások is indultak. „Jelenleg csak nagyon kis valószínűséggel fordulhatnak elő hasonló esetek. Az elmúlt két évben a leghatékonyabb intézkedéseket hoztuk az illegális fakitermelés elleni küzdelem és a korábbi illegális fakitermelés által érintett ökoszisztémák helyreállításának területén” – olvasható a bejegyzésben.

A minisztérium szerint ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően sem az ellenőrző szervek, sem más szervezetek nem számoltak be nagy erdőterületek illegális kivágásáról. A tárca emlékeztetett arra, hogy a SUMAL 2.0 faanyag-nyomkövető rendszer révén Románia rendelkezik a legösszetettebb adatbázissal, amely lehetővé teszi az elkövetők vagy szabálysértők azonnali azonosítását és megbüntetését. Emellett Románia a legnagyobb erdei élőhely-helyreállítási programot működteti, amely műholdképeket használ az illegális fakitermelés, a nem megfelelő erdészeti munkák és a természeti katasztrófák által érintett erdők azonosítására.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy a beindításától eltelt két évben több mint 2 millió lekérdezés érkezett az Erdőfelügyelő weboldalra a romániai utakon szállított farakományok jogszerűségét ellenőrző állampolgárok részéről. „Bármilyen illegális szállítmány valós időben felderíthető; mi rendelkezünk Európa legnagyobb szigorúan védett érintetlen erdőterületével, és folyamatosan új, védelem alatt álló területeket azonosítunk és hozunk létre”  – sorolta a tárca.

A bejegyzés kitér arra is, hogy Romániának az erdők megóvására tett erőfeszítéseit a szakértők és az Európai Bizottság vezetése is elismeri.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?