Kormány- és államfőellenes tüntetést tart az AUR Bukarestben

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) felhívására válaszolva több száz személy érkezett vasárnap a bukaresti Egyetem téren szervezett kormány- és államfőellenes tüntetésre. Innen a tervek szerint a tömeg a Cotroceni-palota elé vonul.

Az AUR társelnöke, George Simion a helyszínen a sajtónak elmondta, a tüntetők addig nem indulnak el az elnöki hivatalhoz, amíg nem tisztázódik annak a két résztvevőnek a helyzete, akiket állítása szerint bekísértek a rendőrségre.

A politikus előzőleg azzal vádolta a Facebook-oldalán a csendőrséget, hogy belépített provokátorokkal próbálja megzavarni az AUR demonstrációját. „Addig nem megyünk a Cotroceni-palotához, amíg a csendőrség vissza nem hívja a beépített erőszakos civiljeit” – írta bejegyzésében a politikus.

A csendőrség cáfolta George Simion vádjait. Közleményük szerint küldetésük a közrend és a tüntetők védelme, és a feladataikat kizárólag a hatáskörüknek megfelelően, törvényes keretek között látják el.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (AUR) elnöke bírálta vasárnap a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökét, George Simiont, amiért kormány- és államfőellenes tüntetést hirdetett 14 órára a bukaresti Egyetem térre.

Facebook-bejegyzésben Cătălin Drulă azt írta: miközben a civilizált világ összefog Vlagyimir Putyin orosz államfő ellen, a romániaiakat pedig a háború miatt szétszakadt ukrajnai családok megsegítése foglalkoztatja, az AUR politikusa „manipulálja a bajba jutott embereket”.

„A mára tervezett tüntetést is azt bizonyítja, hogy az AUR vezetői Moszkva ügynökeiként tevékenykednek Romániában, és ennek a szélsőséges pártnak az a célja, hogy Romániát kiléptesse a NATO-ból és az EU-ból” – fogalmazott az USR elnöke. Hozzátette, az AUR terve kudarca van ítélve, mert „Románia szereti a szabadságot és a demokráciát”.

Kapcsolódók

Kimaradt?