Kolozsvár: sorban állnak, hogy szavazhassanak

Sorban állnak a választók Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán, hogy leadhassák szavazatukat az április 3-ai magyar országgyűlési választáson. A kisebb torlódás ellenére a szavazás folyamatos. 

A Maszol munkatársa jelentette, a magyarországi lakcímmel rendelkező, de Romániában, illetve Erdélyben tartózkodó választási átjelentkezőket külön szavazóhelyiségben fogadják a külképviselet udvaráról nyíló helyiségben, és itt alakult a sor. A szavazás egyébként folyamatos és problémamentes.

Azok, akik levélszavazataikat személyesen adják le a kolozsvári konzulátuson, a főépületben elhelyezett urnába dobhatják be a borítékokat. Itt semmi fennakadás nem tapasztalható.

Fotók: Moldován Árpád Zsolt

Mint ismert, azok a választópolgárok, akik Magyarország valamelyik külképviseletén kívánnak voksolni, március 25-éig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, ezt világszerte összesen 58 ezren tették meg. Miután kiderült, melyik külképviseleten hány választópolgár kíván szavazni, a Nemzeti Választási Iroda kiszállította a szavazólapokat, a névjegyzéket pedig a külképviseleti választási iroda tagja vitte ki a külképviseletre. A szavazás napján a külképviseleti választási iroda helyi idő szerint 6 órakor nyitott ki és 19 óráig fogadják a választókat.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha kérték felvételüket a névjegyzékbe, ezt 456 ezren tették meg. Az Nemzeti Választási Irodához (NVI) vasárnap reggelig 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, ebből 34 ezret közvetlenül az NVI-hez juttattak el, 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

Erdélyben Magyarország kolozsvári és csíkszeredai főkonzulátusán 19 óráig várják azokat, akik személyesen adnák le levélszavazataikat.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?