Megkezdődött a magyar országgyűlési választás

Vasárnap reggel – helyi idő szerint – hat órakor megkezdődött a voksolás a magyarországi országgyűlési képviselő-választáson és a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett népszavazáson. Este hét óráig mintegy 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. A külföldön élő magyarok a külképviseleteken adhatják le szavazataikat, míg a kettős állampolgárok ma még a konzulátusokra juttathatják el levélszavazatukat, Romániában Kolozsváron és Csíkszeredában fogadják a szavazókat.

A választáson és népszavazáson elfogadják a veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat is; szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A szavazóhelyiségben csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Fotó: MTI

Amint a Maszolon megírtuk, azok a választópolgárok, akik valamelyik külképviseleten kívánnak voksolni, március 25-éig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, ezt 58 ezren tették meg. Miután kiderült, melyik külképviseleten hány választópolgár kíván szavazni, a Nemzeti Választási Iroda kiszállította a szavazólapokat a külképviseletekre, a külképviseleti névjegyzéket pedig a külképviseleti választási iroda tagja vitte ki a külképviseletre.

Lejárt érvényességű igazolvánnyal nem lehet szavazni, de a veszélyhelyzet idején lejárt magyar hatóság által kiállított okmányokat érvényesnek fogadják el. A választópolgárnak – a magyarországi szavazástól eltérően – nem kell igazolnia lakcímét vagy személyi azonosítóját, mivel azt a külképviseleti regisztráció során már megadta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Annak a választópolgárnak, aki nem kérte nemzetiségiként nyilvántartásba vételét, egy egyéni választókerületi szavazólapot (a külképviseleti névjegyzék tartalmazza, hogy melyik választókerületét), egy pártlistás szavazólapot, valamint egy népszavazási szavazólapot kell adni. A nemzetiségiként nyilvántartásba vett választónak egy egyéni választókerületi szavazólapot, nemzetiségének listás szavazólapját (a külképviseleti névjegyzék tartalmazza, hogy melyik nemzetiségét) és egy népszavazási szavazólapot adnak át.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?