Klímaváltozást kutató munkacsoportot hozott létre az elnöki hivatal

Klaus Iohannis államfő döntése értelmében munkacsoport jön létre az elnöki hivatalon belül „Az éghajlatváltozás elleni küzdelem: integrált megközelítés” néven.

Az államfő erre vonatkozó döntéséről kedden számolt be az Államelnöki Hivatal. A munkacsoportban hazai és külföldi szakértők, akadémikusok, közintézmények képviselői, civil szervezetek, pénzügyi és gazdasági szereplők tagjai vesznek részt, akiknek átfogó rálátásuk van a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre.

A munkacsoport kidolgozza az éghajlatváltozás integrált megközelítésének keretét, és a kulcsfontosságú prioritásokat Románia számára az éghajlatváltozás közép- és hosszú távú kezelése terén. A testület következtetéseit folyamatosan ismertetik a nyilvánossággal és a kormánnyal, hogy ezzel is előmozdítsák az országos klímaváltozási stratégiák és tervek kidolgozását, amelyeket 2022-2023-ban kell véglegesíteni.Klaus Iohannis államfő a tavalyi glasgow-i klímacsúcson | Fotó: presidency.ro

Az Államelnöki Hivatal felhívja a figyelmet, hogy a klímaváltozás hatásai Romániában is egyre erőteljesebben jelentkeznek: az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) rekordszámú vörös kódú figyelmeztetést adott ki 2021-ben, és a szakértők szerint ez a tendencia egyre erősödik.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete tavaly nyáron új adatokat tett közzé, amelyek az éghajlatváltozás felgyorsulását és a határozott fellépés szükségességét igazolják. E fejleményekre válaszul a 2021 novemberében Glasgow-ban megrendezett globális éghajlat-változási konferencián (COP26) az országok további kötelezettségvállalásokat tettek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Ezek a kötelezettségvállalások új kibocsátás-csökkentési intézkedéseket tesznek szükségessé. Uniós szinten jelenleg a Fit for 55 csomagról folynak a tárgyalások, amely több olyan intézkedést foglal magában, amelyek célja az üvegházhatású gázkibocsátások csökkentése 2030-ra. „A nemzetközi és európai éghajlat-politikai prioritások és politikák újbóli kiigazításának időszakát éljük, amelynek Románia is részese” – hangsúlyozza a közlemény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Románia és a romániai lakosság számára a zöld átmenet nemcsak tiszta és egészséges környezetet, a szélsőséges időjárási jelenségek és a természeti katasztrófák megelőzését, hanem a tiszta energiához való széles körű hozzáférést, környezetbarát gazdasági növekedést és új munkahelyeket is teremthet – hívja fel a figyelmet az Államelnöki Hivatal, hozzátéve, hogy tudományosan, szakértők által koordinált, integrált megközelítéssel lehet csak összehangolni a különböző érdekeket. A munkacsoport célja, hogy támogassa ezt a kezdeményezést – mutat rá a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?