Románia kisméretű moduláris atomreaktorokat telepítene amerikai támogatással

Románia kisméretű moduláris atomreaktorokat telepítene amerikai támogatással annak érdekében, hogy 2028-tól a klíma szempontjából tisztább energiát állíthasson elő – közölte kedden az elnöki hivatal.

Klaus Iohannis államfő az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban zajló 26. Ülésén John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottal folytatott megbeszélést a témában. A közlemény szerint a találkozón elhangzott, hogy a felek újabb lépéseket tesznek az amerikai–román atomenergetikai együttműködés bővítése érdekében, így Románia amerikai támogatással telepít kisméretű moduláris atomreaktorokat.Klaus Iohannis és John Kerry megbeszélése | Fotó: presidency.ro

Románia részt szeretne venni a technológia gyártásában, illetve a szakemberek képzésében, akik biztosíthatják a térség más országaiban is ennek az új technológiának a meghonosítását. Iohannis hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás területén folytatott együttműködés tovább erősíti a román–amerikai stratégiai partnerséget.

Szintén kedden Virgil Popescu energiaügyi miniszter közölte, hogy csütörtökön Glasgowba utazik, ahol véglegesíteni fogja a moduláris atomreaktorok telepítéséről szóló megállapodást Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszterrel.

Románia 2019-ben írt alá egy emlékeztetőt az ezt az új technológiát gyártó amerikai NuScale Power amerikai vállalattal, majd idén januárban kapott Bukarest egy 1,27 millió dollár értékű vissza nem térítendő támogatást, hogy azonosítson lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktoroknak. A beruházás 6 ezer új amerikai és román munkahely létesítését biztosítja, és a fejlesztés során ezek száma 30 ezerre bővíthető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A NuScale terméke karbonsemleges energiát biztosít, és a gigawattos méretű atomerőművek létrehozásához szükséges pénzügyi ráfordításnál jóval alacsonyabb költségű megoldást kínál. Egyelőre még sehol nem üzemelnek ilyen atomreaktorok.

Kapcsolódók

Kimaradt?