Kivizsgálás: emberi és környezeti tényezők okozták a harci gép és a helikopter lezuhanását

Emberi és környezeti tényezők okozták a március 2-án lezuhant MiG-21 LanceR repülő és az IAR-330 helikopter szerencsétlenségét – közölte szerdán a védelmi minisztérium, amely a kettős repülőszerencsétlenséggel kapcsolatos kivizsgálás előzetes eredményeit ismertette.

A műszaki vizsgálóbizottságok megnevezték azokat a valószínűsíthető okokat, amelyek a két légi jármű lezuhanásához és a nyolc katona halálához vezettek. Arra az előzetes megállapításra jutottak, hogy a két légi katasztrófát „emberi és környezeti tényezők összessége” okozta – tájékoztat a védelmi minisztérium. A kivizsgálás a bukaresti katonai törvényszéki ügyészség irányításával folytatódik.

A légierő vezérkara megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy újra használatba vehessék a két járműtípust: az üzemeltetési eljárásokat felülvizsgálták és aktualizálták, elméleti és gyakorlati képzési modulokat végeztettek el a légi járműveket üzemeltető személyzet minden tagjával, és műszakilag leellenőrizték az összes MiG-21 LanceR és IAR-330 gépet. Ezt követően engedélyt adtak a MiG-21 LanceR és IAR-330 típusú légi járművek újbóli használatára.

Concluziile preliminare privind cauzele prăbușirii aeronavelor MiG-21 LanceR şi IAR-330, din data de 2 martie Comisiile...

Közzétette: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro – 2022. március 23., szerda

Mint ismert március másodikán este lezuhant egy MiG 21 LanceR repülőgép, majd a keresésére induló IAR-330 Puma helikopter is. A 86. légibázishoz tartozó MiG 21 LanceR repülőgép, amely légi járőrszolgálatot teljesített Dobrogea felett, 20.03-kor vesztette el a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és eltűnt a radarról Cogealac és Gura Dobrogea települések között.

Az IAR 330-Puma helikopter 20.21 körül szállt fel a MiG 21 LanceR repülőgép keresésére és mentésére. A helikopter öttagú legénységéhez a román haditengerészet két tengeri mentőszolgálatosa is csatlakozott. A helikopter elvesztette a rádiókapcsolatot az irányítótoronnyal, és 20.44 körül eltűnt a radarról. A Konstanca megyei Gura Dobrogei közelében zuhant le. Mind a MiG 21 LanceR pilótája, mind a helikopter hétfős legénysége életét vesztette.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?