Egy tucat többhasznú helikopterrel szerelik fel a katasztrófavédelmi felügyelőséget

Tizenkét Black Hawk típusú, közepes teherbírású, többcélú szállítóhelikoptert vásárol Románia a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) számára. Az erről szóló keretmegállapodást kedden írták alá a román és a lengyel hivatalosságok.

Illusztráció | Fotó: AgerpresA helikoptereket Lengyelországban gyártják le a PZL Mielec vállalatnál, ahol a Sikorsky/Lockheed Martin Európának szánt Black Hawk helikopterei készülnek. A szerződés összértéke 269 millió euró (áfa nélkül).

A katasztrófavédelem vezetője, Raed Arafat szerint a helikopterek bevethetők lesznek majd a különféle kereső- és mentőakciókon, beleértve a tengeri mentést is, de súlyos állapotban levő sérültek szállítására, teherszállításra és erdőtüzek oltására is alkalmasak.

A helikoptereket 2023 végén szállítják le, és hamarosan megkezdődik a pilóták és a műszaki személyzet kiképzése.

A keretmegállapodás aláírása alkalmából tartott ceremónián részt vett Lucian Bode belügyminiszter, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének megbízottja, David Muniz, továbbá a lengyel nagykövetség, a PZL Mielec, a Sikorsky és a Lockheed Martin vállalat képviselői.

Kapcsolódók

Kimaradt?