Két héten belül kiírnák a versenytárgyalást a kormányzati felhőre

A digitalizálásért, kutatásért és innovációért felelős minisztérium február 15-ig kiírja a versenytárgyalást a kormányzati felhő létrehozásáról – nyilatkozta egy csütörtöki sajtóeseményen Bogdan-Gruia Ivan tárcavezető.

Bogdan-Gruia Ivan | Fotó: Bogdan-Gruia Ivan Facebook-oldala/archív felvétel

Az Agerpres beszámolója alapján emlékeztetett arra, hogy a múlt évben a kormányzati felhő létrehozásának határideje az országos helyreállítási tervben 2026-ról 2024-re módosult. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a szerződés aláírása nem fog elhúzódni a versenytárgyalás eredményeinek megfellebbezése miatt, így a felhő szolgáltatásai még ebben az évben elérhetőek lesznek. „Mondanom sem kell, hogy ez mit jelent majd a kiberbiztonság és az állam működőképességének szempontjából, mit jelent majd a polgárokkal való kapcsolattartás tekintetében” - jelentette ki a miniszter.

Bogdan-Gruia Ivan elmondta, hogy folyamatban van annak az egységes alkalmazásnak a közbeszerzési eljárása, amelyen keresztül a romániaiak biztonságosan tárolhatják személyes dokumentumaikat. Emellett beszámolt arról is, hogy 20 millió eurót fektetnek be bizonyos szolgáltatások (engedélykibocsátások, iskolai beiratkozás) adatfeldolgozásának automatizálásába.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?