Kormányzati felhő: hamarosan laptopról közvetlen kapcsolatba léphetünk a román állammal

A kutatásért, innovációért és digitalizásért felelős minisztérium várhatóan két héten belül visszajelzést kap az Európai Bizottságtól a kormányzati felhő utolsó technikai részleteiről, és utána elindíthatók a közbeszerzési eljárások – jelentette ki egy szerdai sajtóeseményen Bogdan Ivan tárcavezető.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormányzati felhő létrehozásáról szóló sürgősségi rendelet tervezetét hosszas viták után közvitára bocsátották. A múlt héten lezajlottak az egyeztetések az Európai Bizottsággal a jogszabály utolsó technikai részleteiről, és már csak a brüsszeli visszajelzésre vár a minisztérium a közbeszerzési eljárások elindításához. Ez Bogdan Ivan szerint legtöbb két héten belül megtörténik, és utána „teljesen megváltozik majd a román állam architektúrája”.

Illusztráció: Pexels

A miniszter tájékoztatása szerint jelenleg folyamatban van annak az alkalmazásnak a kidolgozása, amely elérhetővé teszi az állam összes szolgáltatását a felhasználók számára. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg a közintézmények mindegyike önálló adatbázissal rendelkezik, és saját szoftvert használ a működéséhez. Ám most egyetlen felhasználói felületre fog kerülni az összes állami szolgáltatás az anyakönyvi és a személyazonossági okmányok kibocsátásától kezdve a különböző illetékek befizetéséig – részletezte. Hozzátette, hogy folyamatban van az állami szolgáltatások világbanki segítséggel történő feltérképezése is.

Bogdan Ivan azt ígérte, hogy a beígért egységes felhasználói felület jövő évben elkészül. Ez szerinte lehetővé teszi majd, hogy az eddig a különböző hivatali ablakoknál „fűzős irattartókkal” sorban álló emberek közvetlenül a telefonjukról, tabletjükről, laptopjukról léphessenek kapcsolatba az állammal. „Ez egy hatalmas átalakulás” – jelentette ki a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?