Ígéret: 2024-től lesz kormányzati felhő – nincs több sorban állás ügyintézésért

Bogdan-Gruia Ivan kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter szerdán bejelentette, hogy jövőre bevezetnek egy olyan alkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy egységesített űrlapok alapján lépjünk kapcsolatba a közigazgatási intézményekkel. Azt ígéri, többe nem kell sorba állni igazolásokért, hogy csatolhassuk a kérvényeinkhez, mert az intézmények hozzáférnek majd az adatokhoz, létrehozzák ugyanis a kormányzati felhőt, ahol minden szükséges dokumentum meglesz.  

Országszerte 2024-től legalább ezer városházán szeretné, ha bevezetnék az online ügyintézési rendszert, jelentette be Bogdan-Gruia Ivan innovációs és digitalizációs miniszter szerdai sajtónyilatkozatában. Szerinte Románia „nagyon nagy kihívás” előtt áll, hiszen négy-öt év alatt kell elérnie azt, amit más országok húsz év alatt tettek meg. Ivan szerint az ország készen áll ezekre a lépésekre, köszönhetően az helyreállítási terv hatmilliárd eurós pénzügyi forrásainak.

Kormányzati felhő jövőtől

„Elindítottuk Románia legfontosabb digitalizációs projektjét, ez pedig a kormányzati felhő, amelyet remélhetőleg az év végéig elindítunk a közbeszerzések terén. Jövőre pedig, ha nem lesznek fellebbezések, akkor ez a felhő működőképes lesz, legalábbis részben” – magyarázta a miniszter a Parlamentben.

Bogdan-Gruia Ivan | Fotó forrása: Bogdan-Gruia Ivan Facebook-oldalaA közigazgatással való online ügyintézést lehetővé tevő alkalmazás mellett a minisztérium a Helyi Közigazgatás Digitalizálásának Országos Tervét is előkészíti, amelyen keresztül digitális utalványokat biztosítanak majd minden városháza számára a polgároknak nyújtott szolgáltatásaik frissítésére. Egy digitális utalvány értéke 5000 és 10 000 euró között lesz.

Az adatbázisok kommunikálnak

„Az alapgondolat a következő: egyetlen helyen kapcsolatba léphet az állammal állampolgárként. Idő szempontjából ez azt jelenti, hogy a nap 24 órájában, a hét bármelyik napján otthonról teheted ezt meg. Ez a nagyon világos elképzelés: a román állam egyetlen egységes alkalmazása, ahová az emberek beléphetnek, hogy befizessék az adójukat, megújítsák személyazonossági okmányaikat, benyújtsák az erre vonatkozó kérelmeket; az adminisztráció számára pedig, hogy Románia minden városházájának honlapján egységes formátumban fent legyen, a bukaresti városházától a máramarosszigeti-ig vagy a radnai városházáig, ugyanazt a szabványos űrlapot találják, amelyet ott kitölthetnek. És mindez integrálva legyen a kormányzati felhőbe, ahol az adatbázisok elkezdenek kommunikálni egymással” – magyarázta a miniszter.

Az APIA-támogatások példáját hozta fel, megjegyezve, hogy a kérelmezőknek többé nem kell majd a városházáról beszerezniük az adóigazolást, hogy bizonyítsák, befizették a földadót, mivel ez az információ a kérelembe beírt CNP alapján majd a hivatalnokok rendelkezésére áll. Ugyanígy azt is tudják majd, hogy ő az adott földterület tulajdonosa, nem kell még külön oda is elmenni az ügyfélnek, tette hozzá a miniszter.

„Automatikusan összekapcsolódnak majd ezek az adatbázisok. És a legjobb hír az, hogy már most 30 adatbázissal készen állunk. A Világbankkal együtt dolgozunk azon, hogy megállapítsuk, melyik az első 30 adatbázis, amelyet át fogunk vinni ebbe az új alkalmazásba. Van európai pénz erre, összesen majdnem hatmilliárd euró, Románia teljes digitális átállására, és az ANAF-nál már dolgozunk ezen a nagy digitalizációs projekten, amely a román közigazgatás digitalizálásának kísérleti projektje lesz” – mondta a miniszter.

Kiemelte, egységes űrlapok lesznek, online kitölthetők.

„Egységes szabványunk lesz, nem úgy, mint ma: minden városházának saját szabványa van, saját űrlapjai vannak, le kell tölteni PDF-ben, tollal kitölteni, majd visszatölteni az e-mailre. Ez egy sokkal egyszerűbb változat, amit találtunk, és remélem, hogy jövőre már legalább ezer romániai városházán fogjuk bevezetni ezt a rendszert” – mondta Bogdan-Gruia Ivan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?