FRISSÍTVE – Megegyeztek a részleges béremelésekről, véget ért a vasutassztrájk

Hétfőn reggel spontán sztrájk vette kezdetét a Román Vasúttársaságnál (CFR), a mozdonyjavítók abbahagyták a munkát, már több mint ezren tiltakoznak. Rodrigo Maxim, a Romániai Vasúti Fuvarozók Szakszervezeteinek Szövetségének elnöke a Digi24-nek elmondta, hogy a sztrájkolók elégedetlenek a fizetésükkel. FRISSÍTÉS: A tilatkozás mintegy harminc vonatjáratot érint, ezek esetében kisebb-nagyobb késésekre kell számítani. FRISSÍTÉS 2: Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter szerint azért lépett sztrájkba hétfőn a CFR alkalmazottainak egy része, mert nem valósultak meg az előző kormány gazdaságilag tarthatatlan ígéretei. FRISSÍTÉS 3: Több nemzetközi járatot is érint a spontán sztrájk. Egyelőre nem közlekedik a Hargita IC sem. FRISSÍTÉS 4: Megegyeztek a részleges béremelésekről, véget ért a vasutassztrájk.

A mozdonykarbantartók megelégelték, hogy fizetéseiket befagyasztották, és már nincs pénzük a mindennapi kiadásokra. „A sztrájkolók minimálbért kapnak, nem értik, hogy a szakképzett emberek miért nem tudnak többé megélni. Emelkedtek az árak, ahogy a számlák is nagyobbak, már nem tudják fizetni azokat” – magyarázta Rodrigo Maxim.

FRISSÍTÉS: Több mint harminc vonatot érint a mozdonyjavítók spontán sztrájkja – jelentette be Román Vasúttársaság. A bukaresti Északi-pályaudvaron már 130 perces várakozási idővel számolnak.
A késések a CFR műszaki személyzetének tiltakozása következtében Iași, Bukarest, Kolozsvár, Craiova, Galați, és Konstanca környékét érintik. A következő számú vonatjáratokon jelentettek késést: 6002, 6461, 5603, 5401, 1541, 5402, 5461, 5415, 1858, 5411, 1752, 8080, 8202, 8201, 1884, 1660, 1572, 1573, 1541,1655, 5014, 5106, 7571, 3085, 4103, 3074, 1734, 1832, 4020, 4451, 4703, 3073, 1831.

A CFR-nél dolgozók 8 és 10 óra között várták a közlekedési miniszter közleményét, amelyben magyarázatot kértek arra, hogy miért hagyták magára, miért nem segítik a román vasúti közlekedést.

Fotó: Agerpres

A sztrájk Bukarestben, Brassóban, Máramarosszigeten, Kolozsváron, Aradon és Craiován indult.

A szakszervezeti vezető hozzátette, az Európai Unió országai modern infrastruktúrával, új vonatokkal büszkélkedhetnek. Úgy gondolja, Romániában a vonatok egyharmadát le kéne cserélni, a többit felújítani, „mégsem tettek semmit” az ügy érdekében.

Már érzékelhető a zavar a vasúti közlekedésben, az eddig regisztrált leghosszabb késés 60 perc volt, de fennáll a veszélye annak is, hogy a várakozási idő növekedni fog. Valószínűleg több késés is várható a nap folyamán.

A szállításügyi miniszter az előző kormányra mutogat

FRISSÍTÉS 2: Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter szerint azért lépett sztrájkba hétfőn a Román Vasúttársaság (CFR) alkalmazottainak egy része, mert nem valósultak meg az előző kormány gazdaságilag tarthatatlan ígéretei.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) székhelyén tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, a nap folyamán több találkozója is lesz a CFR és a vasutasok szakszervezetének vezetőivel.

A politikus kifejtette, a mozdonyszerelők szerinte azért léptek sztrájkba, mert nem valósultak meg az előző kormány ígéretei: nem lépett hatályba a vasutasok jogállásáról szóló törvény és nem emelkedik a fizetésük. Másfelől szerinte éppen az előző kormány volt az, amelyik elhanyagolta ezt az ágazatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Grindeanu kijelentette: jómaga nem szeretne betarthatatlan ígéreteket tenni, ezért tudtára adta a CFR vezetőinek, hogy Románia az országos helyreállítási tervben vállalta a jelenleg veszteséges állami vállalat hatékonyabbá tételét. Hozzátette, ehhez tartani fogja magát.

„A vállalat és a szakszervezet vezetőivel megtaláljuk a megoldást a vasutasok jövedelmének gazdaságilag fenntartható növelésére” – jelentette ki.

Több nemzetközi járat is leáll a sztrájk miatt

FRISSÍTÉS 3: A román vasút tájékoztatása szerint 10 órától Biharkeresztes és Nyírábrány határállomásokon az ottani sztrájk miatt nem fogadnak és nem indítanak Magyarország felé vonatokat bizonytalan ideig – közölte a magyarországi Mávinform.

Ezért a 367-es számú Hargita InterCity, a Nagyvárad–Püspökladány közötti 364-es és 365-ös számú személyvonat és a Nagyszalonta–Püspökladány közötti 368-as számú személyvonat csak a belföldi szakaszon közlekedik Biharkeresztesnél.

Nyírábránynál pedig a 686-os számú Szamos EC, és a Szatmárnémeti–Debrecen viszonylatú személyvonat közlekedik csak belföldi forgalomban.

Véget ért a sztrájk

FRISSÍTÉS 4: A szállításügyi minisztérium illetékesei hétfő késő délután bejelentették, hogy sikerült egyezségre jutni a vasúti szakszervezetek képviselőivel, és jövőre a fogyasztói árak növekedésével arányosan kiegészítik a vasúti dolgozók bérét.Az utasok tanácstalanok voltak | Fotó: Agerpres

A hétfői munkabeszüntetés nyomán 261 személyszállító vonat állt le szerte az országban, egyes vonatok 5-6 órát késtek, a hidegben magukra hagyott utasok ezreinek pedig senki sem tudott tájékoztatást adni arról, hogy mire számíthatnak. A bukaresti Északi pályaudvarról 17 órakor indultak el az első vonatok.

A hétfői tárgyalások menetéről tudósító Economedia.ro gazdasági portál délután még tízszázalékos bérfejlesztési megállapodásról írt, amely Sorin Grindeanu szociáldemokrata (PSD) közlekedési miniszter szerint nagyságrendileg egymilliárd lejes többletkiadást jelentene a román költségvetésnek. A kormány által hétfőn elfogadott és a parlament elé terjesztett büdzsé tervezetében azonban ez a kiadás nem szerepel – írta az MTI.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?