Júliustól emelkednek a bérek a közszférában, a törvényben előírt bérkülönbözet negyedével

A képviselőház kedden döntő házként elfogadta azt a törvényjavaslatot, amellyel a közalkalmazotti alapbérek bruttó összegét a 2017/153-as egységes bértörvény által előírt bérkülönbözet egynegyedével emelik július elsejétől.

Többek között a testnevelő tanárok és edzők is tízszázalékos alapbéremelést kapnak | Fotó: AgerpresA törvénytervezet eredetileg arról rendelkezett, hogy az iskolai és egyetemi sportkluboknál edzőként tevékenykedő tanárokat is bevonják a 10 százalékos alapbéremelésben részesülő didaktikai személyzet kategóriájába. A jogszabályjavaslatot a szenátus még eredeti formájában szavazta meg, a képviselőházban azonban több módosító javaslatot is elfogadtak hozzá.

A tervezet szerint 10 százalékos alapbéremelésben részesülnek az osztályfőnökök, az iskolai és egyetemi sportkluboknál edzőként tevékenykedő tanárok, tanítók, óvónők, óvodában és elemi osztályokban tanító tanárok.

Egy másik módosítás szerint a közalkalmazottak bére a 2017/153-as törvény által 2022-re előirányzott és a 2021. decemberi fizetésük közötti különbség egynegyedének megfelelő összeggel nő július elsejétől.

A jogszabálytervezet elfogadása mellett 206, ellene 52 törvényhozó szavazott, nyolc képviselő tartózkodott.

Kapcsolódók

Kimaradt?