Új tárcaközi bizottság keresi a megoldást a közalkalmazottak elmaradt béremelésére

Tárcaközi bizottságot hoz létre a kormány a bértörvény teljesítetlen előírásainak elemzésére – közölte szerdán a munkaügyi miniszter, aki kifejtette: jogosnak tartja a közalkalmazottak elégedetlenségét a jogszabályban előírt fizetésemelések elmaradása miatt.

A bejelentés előtt Marius Budăi a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Marcel Ciolacuval együtt az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) a PSD székháza előtt tüntető alkalmazottaival tárgyalt. Utóbbiak a bértörvényben előírt fizetésemelések elmaradása miatt tiltakoztak.

A tüntetőkkel tartott tárgyalások után a munkaügyi miniszter a sajtónak elmondta, hogy a létrehozandó tárcaközi bizottság elemezni fogja a bértörvény teljesítetlen előírásait. Emlékeztetett arra, hogy az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács legutóbbi ülésén abban állapodtak meg a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselői, hogy közösen keresnek megoldást az elmaradt béremelésekre, és az eredményekről átlátható módon tájékoztatják a közalkalmazottakat.Szerdán a bukaresti tömegközlekedési vállalat alkalmazottai is tüntettek | Fotó: Agerpres

Marius Budăi tájékoztatása szerint a tárcaközi bizottság március végéig fejezi be a munkáját. Közölte, hogy szerinte jogos az INS alkalmazottainak elégedetlensége, mert az elmúlt két évben nem emelkedett a fizetésük. Arra az újságírói kérdésre, miszerint van-e esély idén a bérek növelésére, a miniszter kijelentette: „Ezen dolgozunk”.

Budăi hozzátette, nem akar senkit sem üres ígéretekkel áltatni. „Abban állapodtunk meg a koalícióban, hogy létrehozzuk a tárcaközi bizottságot, amely elkészíti ezt az elemzést. (...) Ezután bejelentjük az esetleges béremelések ütemezését, de előbb látnunk kell a számokat” – jelentette ki a tárcavezető.

A miniszter szerint a tanügyi alkalmazottak is joggal elégedetlenek a bértörvényben előírt fizetésemelések elmaradása miatt. Nekik is azt üzente, hogy a létrehozandó tárcaközi bizottság megoldást fog keresni a helyzetükre.

Szerdán 11 és 13 óra között figyelmeztető sztrájkot tartottak a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetségnek a tagjai. A tanügyi dolgozók tiltakozását többek között az váltotta ki, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni képviselőikkel a 2017-es közalkalmazotti bértörvényben rögzített fizetésemeléséről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?