Itthon maradásra ösztönözné az erdélyi magyar fiatalokat a MIÉRT új elnöke

A fiatalokat egyre jobban foglalkoztató fenntarthatóság, valamint a lelki egészség megőrzésének témakörével is foglalkozik majd a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) új elnöke, Szilágyi Dóra Emese. Megkeresésünkre azt is elárulta, mit jelent számára a MIÉRT.

Szilágyi Dóra-Emese a Magyar Ifjúsági Értekezlet új elnöke, aki a leköszönő Oltean Csongort váltotta elnöki székében. A MIÉRT immár húsz éve ernyőszervezetként segíti a romániai magyar ifjúsági szervezetek munkáját, éppen ezért volt „20 év. 1 közösség: MIÉRT” az idei Tisztújító Küldöttgyűlés kulcsgondolata, amelyen a területi szervezetek küldöttei Szilágyi Dóra Emesét bízták meg a MIÉRT elnöki tisztségének betöltésével a következő két évre.

Fotók forrása: Szilágyi Dóra Emese Facebook-oldala

Az új elnök a Maszol megkeresésére elmondta, a MIÉRT egy nagyon vagány és befogadó társaság, ahol egyszerre találta meg a szórakozási és tanulási lehetőségeket. Programja három fő téma köré épül, az első nagy fejezet a szervezetépítés lenne, illetve a tagszervezetek megerősítése. „Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a különböző megyékben és régiókban más-más problémákkal küzdenek a tagszervezetek. Van, ahol anyagi forrást keresnek, van, ahol a kommunikációban kell segíteni és van, ahol teljesen más típusú támogatásra van szükség. Mi ebben szeretnénk segíteni, hogy minél optimálisabban működjenek, és hogy minél nagyobb közösséghez elérjenek, minél több fiatalt tudjanak bevonzani” – jelentette ki.

Emellett a magyar fiatalok versenyképességének a növelését is célul tűzte ki, amivel az itthon maradást segítenék elő. A MIÉRT új elnöke ezt azért tartja rendkívül fontosnak, mert ez a kulcs, ami az országban tarthatja a fiatalokat. „Ha fel tudnák venni a versenyt a román társaikkal, akkor valószínűleg kevesebben mennének el más országokba” – jelentette ki Szilágyi Dóra Emese. Az országban maradás egyik alapfeltétele a román nyelv ismerete, viszont az erdélyi diákok érettségi eredményei azt mutatják, hogy a nyelv elsajátítása még mindig gondot okoz, ami a jövőben nagy mértékben befolyásolja a döntéseiket is. Éppen ezért a jövőben a román nyelvoktatást szeretnék más perspektívába helyezni, megközelíteni. Szilágy Dóra Emese arról mesélt, hogy a jövőben létrehoznának egy videós nyelvtanfolyamot, amely segítségével a fiatalok gyakorolhatják a nyelvet. „Ezzel egyrészt szeretnék megmutatni azt, hogy lehet más módon is tanulni a román nyelvet, de meg is lehet kedvelni azt, és meg lehet változtatni a régi berögzült mentalitást, miszerint nem kell románt tanulni és nincsen szükség rá” – magyarázta.

A versenyképesség egy másik része a pályázati lehetőségekre vonatkozik. „Szeretnénk a lehetőségeket minél közelebb hozni a fiatalokhoz, legyen az Start-up, vagy bármilyen program, továbbtanulás, vagy vállalkozásfejlesztés” – jelentette ki. Hozzátette, azért látja ennek szükségességét, mert ez a másik feltétele az itthon maradásnak. Ehhez szakmai partnerek segítségét kérik.

Szilágyi Dóra Emese programjának harmadik pontja az új témák megvitatása, amely az aktuális társadalmi és gazdasági kérdésekre készítené fel a fiatal generációt. Ide tartozik a mentálhigiénia, a fenntartható fejlődés és a mesterséges intelligencia is. „Ezek mind azok a területek, amelyek most foglalkoztatják a fiatalokat, és hosszútávon is befolyásolják majd a jövőjüket” – mondta. Külön kitért a mentálhigiéné kérdéskörére, ugyanis az tapasztalható, hogy ez a téma különösen foglalkoztatja a fiatalokat. A MIÉRT elnöke elmondta, ezzel kapcsolatban nagyon sok olyan kérdés van, amely a fiatalok személyi fejlődését befolyásolja, ezekre a kérdésekre egy podcast-sorozatban kaphatnak majd választ. „A fenntarthatóságot és mesterséges intelligenciát azért tartottuk fontosnak behozni a MIÉRT életébe, mert rövidtávon befolyásolja a gazdaság alakulását, a környezetünk alakulását, de még a munkahelyek alakulását is” – jelentette ki.

Hozzátette, különösen fontos lesz a 2024-es választási szuperév, ez pedig nagy kihívás elé állítja a magyar közösséget, ugyanakkor lehetőséget is ad a magyar fiatalok számára, hogy hozzáadjanak valamit a közösség építéséhez, de az olyan fiatalok is esélyt kaphatnak, akik kipróbálnák magukat valamilyen új szerepkörben, választható tisztségben. „Például a 2020-as önkormányzati választáson körülbelül ezer fiatal indult valamilyen önkormányzati listán választható tisztségért. Szeretnénk, hogyha ez megmaradna, vagy ha túl tudnánk szárnyalni ez a számot” – jelentette ki. 

Szilágyi Dóra Emese azt is elárulta, kihívást jelenthet a jövőben az az általános jelenség, amit a koronavírus-járvány hozott magával, mégpedig azt, hogy a fiatalok zárkózottabbak lettek és elmaradtak a közösségi élettől. „Ezt a közösségi tudatot szeretnénk megerősíteni, hogy van értelme az önkéntességnek, hogy van értelme egy ifjúsági mozgalom elindításának. Ezt a közösségi szellemet kellene megerősíteni” – mondta a MIÉRT elnöke.

A Kovászna városában tartott Tisztújító Küldöttgyűlésen generációváltás történt a szervezetben, sokan búcsúztak el, az új csapat pedig rengeteg tervvel, megvalósításra váró céllal, nagy motivációval lát neki a munkának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?