Iohannis: tovább kell erősíteni a NATO védelmét a Fekete-tenger térségében

Az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kialakult helyzet szükségessé teszi, hogy a szövetséges államok további közös erőfeszítéseket tegyenek a NATO védelmének megerősítésére a Fekete-tenger térségében – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök.

Az államfő csütörtökön Nicolae Ciucă román és Antonio Costa portugál kormányfővel együtt ellátogatott a caracali kiképző zászlóaljhoz.

„Az Orosz Föderáció Ukrajna elleni háborúja új stratégiai valósággal szembesített bennünket. A NATO-n belül egységesen, bátran és határozottan reagáltunk és reagálunk a jövőben is, megerősítve elrettentő és védelmi pozíciónkat a keleti szárnyon, különösen a fekete-tengeri régióban. Az Észak-atlanti Szövetségen belüli közös döntések és fellépések, beleértve a portugál fegyveres erők romániai jelenlétét, azt az eltökéltséget és operativitást bizonyítják, amely a NATO-t és tagállamait jellemzi” – mutatott rá Iohannis.Klaus Iohannis román államfő és Antonio Costa portugál miniszterelnök | fotó: Klaus Iohannis Facebook-oldala

„2014-ben, a Krím félszigetnek az Orosz Föderáció általi jogellenes annektálását követően közösen kezdtük meg azt a széles körű folyamatot, amely a NATO-nak az ingatag és kiszámíthatatlan biztonsági környezethez való hozzáigazításához vezet” – tette hozzá az államfő.

A jelenlegi valóság, „amely sokkal brutálisabb, mint a 2014-es, arra kényszerít bennünket, hogy közös erőfeszítéseket tegyünk a NATO védelmének megerősítésére a fekete-tengeri térségben” - nyomatékosította Iohannis.

Meggyőződését fejezte ki ugyanakkor, hogy a júniusi madridi NATO-csúcstalálkozón új közös cselekvési irányokról döntenek, és „jelentős” új kötelezettségvállalásokat tesznek a szövetségesek elrettentő és védelmi pozíciójának közép- és hosszú távú megerősítésére a keleti szárnyon, a globális biztonság érdekében.

Iohannis megköszönte Antonio Costa miniszterelnöknek, hogy a portugál katonák részt vesznek a romániai NATO-missziókban, amelyek hozzájárulnak a Fekete-tenger régiójának és az euroatlanti térség egészének biztonságához. Emellett Románia és Portugália sikeresen együttműködik a déli szárny védelmének megerősítésén is – fűzte hozzá az államelnök.

Antonio Costa: Portugália készen áll a NATO-küldetések teljesítésére

A portugál fegyveres erők készen állnak a NATO főparancsnoksága által rájuk bízott feladatok teljesítésére – jelentette ki csütörtökön a romániai hivatalos látogatásán levő Antonio Costa portugál miniszterelnök.

Portugália széles körű kötelezettséget vállalt az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az Európai Unióval és a NATO-val szemben, hogy jelen legyen fegyveres erőivel ott, ahol szükséges, mondta Costa a román kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Véleménye szerint nagyon fontos, hogy ne hagyják figyelmen kívül azt a globális kihívást, amelyet az Oroszország által a NATO keleti határán elkövetett katonai agresszió jelent.

„Portugália mindig szívesen vett részt a NATO-missziókban, a balti országok védelmében és a keleti szárnyon egyaránt. Sok éve intenzíven együttműködünk a román fegyveres erőkkel, közös projektjeink voltak például a román és portugál tisztek képzése terén a közös cselekvési képesség fejlesztése érdekében” – szögezte le a portugál kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy a portugál erők romániai jelenlétét meg lehet-e hosszabbítani, Costa azt válaszolta, hogy amennyiben szükséges lesz, igen.

„Úgy döntöttünk, hogy megerősítjük a NATO elrettentő képességét Romániában, és ha az Európai Főparancsnokság szükségesnek és megfelelőnek tartja a misszió meghosszabbítását, folytatódni fog a küldetés” – mondta a portugál kormányfő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?