Iohannis: komoly aggodalomra ad okot a szélsőséges áramlatok és ideológiák térnyerése

A holokauszt megrázó tanulságait meg kell őriznünk emlékezetünkben, mert csak a történelem megismerésével és megértésével tudjuk megakadályozni annak megismétlődését - jelentette ki Klaus Iohannis a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott üzenetében.
Az államfő üzenetét Sergiu Nistor elnöki tanácsos olvasta fel a bukaresti Korál zsinagógában tartott hétfői rendezvényen. Iohannis hangsúlyozta, a megemlékezés az emberek millióit érintő szörnyű tragédia felidézésén túlmenően része egy tanulási folyamatnak, tanulságos példája annak, hogy a gyűlölet milyen szörnyetegeket szülhet, de annak is, hogy az élet győzedelmeskedik a halál felett.

Az elnök felidézte, hogy 79 évvel ezelőtt feltárultak a világ előtt a második világháború idején Európában elkövetett szörnyűségek vitathatatlan bizonyítékai, 1945 januárjában a túlélők kiszabadultak az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborokból és kiderült, hogy milyen szörnyűségeknek voltak kitéve. „A holokauszt egy iszonyatos bűncselekmény volt, egy gonosz terv, amely a zsidó nép brutális és szisztematikus kiirtását célozta. Hatmillió ember pusztult el akkor, de a tragédia túlmutat a statisztikákon. A számok mögött összetört sorsok, szétvert közösségek és mérhetetlen kulturális és szellemi veszteség húzódik meg. (...) Amikor az emberek közötti gyűlöletet szítják, az egy állam politikájává válik, a következmények szörnyűek. A holokauszt tanulságait meg kell őriznünk emlékezetünkben, mert csak a történelem megismerésével és megértésével tudjuk megakadályozni annak megismétlődését" - idézte az Agerpres Iohannist.

Iohannis: világszerte riasztóan megnövekedett az antiszemita incidensek száma Fotó: Klaus Iohannis Facebook oldala

Az elnök rámutatott arra is, hogy az utóbbi időben világszerte riasztóan megnövekedett az antiszemita incidensek száma, komoly aggodalomra ad okot a szélsőséges áramlatok és ideológiák térnyerése. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Románia elkötelezte magát az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem mellett a törvényi keret megerősítésével, valamint az oktatás, a kutatás és a holokausztra való emlékezés erősítését célzó eszközök és politikák kidolgozásával.

Klaus Iohannis leszögezte, a jelenlegi helyzetben, a számos válság és az Izrael elleni terrortámadások előidézte tragikus közel-keleti helyzet kontextusában a múlt tanulságainak megértése még fontosabb a gonosz elleni küzdelemben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?